Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Deň čistenia odkvapov upozorní na význam preventívnej údržby pamiatok

Na snímke čistenie odkvapov. Foto: TASR - Ján Krošlák

V stánku Pro Monumenta na nádvorí bratislavskej Starej radnice budú pamiatkari takisto poskytovať bezplatné poradenstvo o riešeniach problémov historických stavieb.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Inšpektori pamiatok budú v sobotu 21. septembra v centre mestskej pamiatkovej rezervácie v Bratislave čistiť odkvapové systémy a kontrolovať aj iné časti strešných konštrukcií na pamiatkových objektoch. "Ich činnosť bude súčasťou podujatia pod názvom Deň čistenia odkvapov, ktoré priblíži význam preventívnej údržby pamiatok," informuje Pamiatkový úrad (PÚ) SR.

"Vlastníci pamiatok môžu o bezplatné vyčistenie odkvapov požiadať prostredníctvom rezervačného formulára na webovej stránke www.promonumenta.sk," avizujú pamiatkari. Dodávajú, že na sobotňajšom podujatí priblížia aj činnosť odboru preventívnej údržby pamiatok PÚ SR a projektu Pro Monumenta - prevencia údržbou. "Prostredníctvom neho inšpektori pamiatok od roku 2014 vykonávajú prehliadky a diagnostiku stavebno-technického stavu pamiatkových objektov. Zároveň na mieste fyzicky odstraňujú drobné poruchy," pripomína PÚ.

V stánku Pro Monumenta na nádvorí bratislavskej Starej radnice budú pamiatkari takisto poskytovať bezplatné poradenstvo o riešeniach problémov historických stavieb. Na podujatí budú slovenským pamiatkarom pomáhať i nórski kolegovia, recipročne sa obdobné podujatie uskutoční v októbri v historickej časti nórskeho mesta Trondheim. "Od septembra tohto roka implementujeme v spolupráci s najvýznamnejšími nórskymi partnerskými inštitúciami v oblasti ochrany kultúrneho dedičstva aj bilaterálny projekt s názvom Preventively and actively together," upozorňuje PÚ.

Bratislavské podujatie nadväzuje na sériu Dní čistenia odkvapov, ktoré pamiatkový úrad už v minulosti zorganizoval v centrách historických miest Skalica, Banská Štiavnica, Levoča a Kežmarok.