Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

Deň záchrany zdravia propaguje dôležitosť i jednoduchosť prvej pomoci

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Na Mierovom námestí v Trenčíne ho v stredu pripravila spoločnosť RZP.

Trenčín 16. októbra (TASR) - Spropagovať verejnosti dôležitosť poskytnutia prvej pomoci a záchrany ľudského života je hlavným cieľom podujatia Deň záchrany zdravia. Na Mierovom námestí v Trenčíne ho v stredu pripravila spoločnosť RZP. TASR o tom informovala hlavná záchranárka spoločnosti Beáta Macejková.

"Šestnásty október je Svetový deň záchrany ľudského života, a preto sme na Mierovom námestí pripravili edukačnú akciu pre verejnosť. Ukazujeme verejnosti, že prvá pomoc je naozaj jednoduchá, účelná," povedala Macejková.

Na podujatí sa podľa nej zúčastňujú aj ostatné zložky integrovaného záchranného systému, aby mala verejnosť predstavu, aké zložky sú pri záchranných akciách, aby si mohli pozrieť techniku a porozprávať sa s profesionálmi.

Na Slovensku sa od 1. augusta spustil nový spôsob fungovania prevádzky ambulancií v systéme rendez-vous (RV). Jeho princípom je zlepšenie dostupnosti neodkladnej zdravotnej starostlivosti.

"Čísla nám ukazujú, že RV má veľký zmysel. Záchranná služba mala najväčší problém v tom, že práve kritickí pacienti nemali včas sanitku. Dáta nám ukazujú, že v prípade RV je lekár pri kritickom pacientovi k dispozícii skôr," zdôraznila Macejková.