Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Regióny

Detská letná univerzita SPU v Nitre vyvrcholila slávnostnou promóciou

Na archívnej snímke SPU v Nitre. Foto: TASR Henrich MIšovič

Detská letná univerzita SPU nadviazala na Nitriansku letnú univerzitu, ktorá bola spoločným projektom SPU, Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a mesta Nitra.

Nitra 7. júla (TASR) - Slávnostnou promóciou v aule Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre sa skončila tohtoročná Detská letná univerzita. Diplom s titulom Academicus Junior si prevzalo 37 detí, ktoré počas prvého prázdninového týždňa absolvovali zaujímavé aktivity v akademickom prostredí. "Budeme radi, keď sa sem vrátite aj o niekoľko rokov, už ako naozajstní študenti, vysokoškoláci," prihovoril sa deťom prorektor pre vzdelávanie Milan Šimko.

Študentmi prázdninovej univerzity boli deti od ôsmich do jedenástich rokov. Absolvovali deväť aktivít z rôznych oblastí. Stali sa z nich mladí sokoliari, kynológovia, hipológovia, cestovatelia, vodiči, chovatelia, potravinári, ale aj olympionici a psychológovia. Vo výskumnom centre AgroBioTech si deti vyrobili banánovú a marhuľovú zmrzlinu z rastlinného mlieka a zdravé müsli, v univerzitnej autoškole si mohli vyskúšať jazdu na aute, motocykli, traktore, ale aj simulátor autonehody.

Detská letná univerzita SPU nadviazala na Nitriansku letnú univerzitu, ktorá bola spoločným projektom SPU, Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a mesta Nitra. Konala sa každoročne od roku 2008 a počas 12 rokov ju absolvovalo vyše 500 detí. Jej konanie prerušila v roku 2020 pandémia. Pred dvoma rokmi tradíciu obnovila SPU ako samostatný projekt univerzity.