Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

Detva aj naďalej predáva budovu rozostavaného okresného úradu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Budova stojí na začiatku Detvy od konca deväťdesiatych rokov minulého storočia.

Detva 24. júla (TASR) - Mesto Detva aj naďalej predáva budovu rozostavaného okresného úradu. Lehotu na podávanie návrhov predĺžilo do 30. septembra tohto roka pre zmenu podmienok predaja. TASR o tom informoval detviansky hovorca Milan Suja. Minimálna celková kúpna cena, ktorú samospráva požaduje, je však stále 999.999 eur.

Dodal, že lehotu na podávanie návrhov predĺžili pre doplnenie uznesenia o predaji z apríla tohto roka. Predkladateľ podľa neho podá písomný záväzok, že bude rešpektovať projekt napojenia a vybudovania vjazdu po parkovisko pri budove. Zároveň sa zaviaže, že po uskutočnení tohto projektu ho prevedie do vlastníctva mesta Detva.

Verejnú obchodnú súťaž na predaj tejto budovy vyhlásili 13. mája. Ďalšie kritéria na vyhodnotenie najvýhodnejšieho návrhu sú napríklad najvyššia kúpna cena či najskorší termín uskutočnenia projektu. Potom posúdia všetky predložené architektonické štúdie z hľadiska verejného záujmu a prínosu navrhovaného riešenia pre danú lokalitu a mesto. Najvýhodnejší návrh vyhodnotí komisia. Tvoriť ju budú poslanci mestskej rady, architekt mesta, právnik mesta, vedúca oddelenia správy majetku a prednostka.

Primátor mesta Branislav Baran v apríli TASR povedal, že mesto má záujemcov o kúpu budovy. Samospráva totiž podľa neho v súčasnosti nemá financie na to, aby tento majetok obnovila a ani si naň nebude brať úver. Statický posudok budovy v minulosti vyšiel kladne. Znamená to, že budova je vhodná na dostavanie alebo prestavbu v súčasnej podobe. Dá sa prerobiť aj na byty, čo bola pre mesto smerodajná informácia.

Budova stojí na začiatku Detvy od konca deväťdesiatych rokov minulého storočia. V minulosti ju vlastnilo Ministerstvo vnútra SR a mesto nemalo možnosť túto stavbu riešiť. V roku 2023 podpísali darovaciu zmluvu, ktorou budova prešla do vlastníctva mesta.