Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Regióny

Divadlo v Trnave odštartovalo sezónu novou komédiou Terapia

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Divadlo uviedlo Terapiu v dvoch verziách s dvomi samostatnými premiérami. V každej z alternatív dochádza k stretnutiu iných párov.

Trnava 18. októbra (TASR) - Divadlo Jána Palárika (DJP) v Trnave odštartovalo 51. sezónu novou komédiou Terapia od autorky Lucie Mihálovej, v réžii Mariany Luteránovej. Inscenácia o vážnych, komplikovaných, niekedy až absurdných partnerských situáciách skúma otázky pravej lásky, domácich stereotypov i duševného zdravia. TASR o tom informovala Alena Predáčová z DJP.

"Inscenácia Terapia je skúškou odvahy, ako úprimne a s akou dávkou nadhľadu sa dokážeme pozerať na svoje chyby v partnerských vzťahoch. Našou snahou bolo, aby v postavách a ich problémoch nachádzali diváci situácie, ktoré dobre poznajú. Možno aj zo svojich obývačiek, kuchýň a spální. Smiech na vlastných chybách dokáže byť skvelým terapeutom," priblížila autorka inscenácie a umelecká šéfka DJP Mihálová.

Divadlo uviedlo Terapiu v dvoch verziách s dvomi samostatnými premiérami. V každej z alternatív dochádza k stretnutiu iných párov, čím sa na povrch vyplavia aj rôzne konflikty. "Každá verzia je originálna v tom, že prináša úplne iné témy. Divák, ktorý nemá deti sa možno nájde viac vo verzii, kde deti nefigurujú a naopak. V každej z nich si však divák nájde odlišný pohľad na otázky o partnerských vzťahoch," dodala režisérka inscenácie Terapia Luteránová.

V prvej verzii s podtitulom "Prečo máme mopslíky?" sa majitelia spoločnej kliniky, manželia Dominik a Soňa, stretnú na večeri s Karin a Henrichom. Ich klinika krachuje rovnako ako ich manželstvo. V druhej verzii s podtitulom "Kde je moja čokoláda?" sa ku Dominikovi a Soni pridajú Karol a Nika. Predstavy o harmonickom rodinnom spolunažívaní sa v tejto verzii pomaly rozplývajú uprostred náročnej rekonštrukcie bytu a starostlivosti o neposedné dvojičky.

Herecké páry tvoria Silvia Soldanová s Michalom Jánošom, ďalej Dana Droppová s Tomášom Vravníkom a Martin Kochan s hosťujúcou Natáliou Fašánkovou, ktorú môžu trnavskí diváci poznať napríklad z predstavenia Ferlinghetti alebo Lunapark v hlave. V predstavení zaznejú expresívne slová, odporúčaná prístupnosť je od 15 rokov.