Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Dni majstrov ÚĽUV priblížia aj tradičné spracovanie ľanu či konopy

Dni Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) v centre Bratislavy. Foto: TASR/Martin Baumann

V remeselných dielňach Školy remesiel ÚĽUV si deti vyskúšajú napríklad točenie na hrnčiarskom kruhu, prácu s drôtom, textilom, drevom i podmaľbou na sklo.

Bratislava 31. augusta (TASR) - V Bratislave sa počas víkendu uskutoční najväčší mestský festival tradičných slovenských remesiel Dni majstrov Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV). Svoje remeselné zručnosti v bratislavskom Starom Meste predvedie po 34-krát vyše stovka majsteriek a majstrov ľudovej umeleckej výroby a remeselníkov z celého Slovenska.

"Hviezdoslavovo námestie bude hostiť remeselnú rôznorodosť a pestrý kultúrny program, na Rybnom námestí zas v rámci celoročnej témy ÚĽUV spoznáte tradičné spracovanie ľanu, konopy a žihľavy a svoju činnosť tu predstavia aj remeselné kluby pri Regionálnom centre remesiel ÚĽUV v Bratislave," uviedla projektová manažérka ÚĽUV Alena Pastorková. Doplnila, že tradičné spracovanie ľanu predstavia napríklad Mária Stasová a Margita Kormošová z Vikartoviec a tkanie ľanu na krosnách predvedie Ľubomíra Žilková.

V remeselných dielňach Školy remesiel ÚĽUV si deti vyskúšajú napríklad točenie na hrnčiarskom kruhu, prácu s drôtom, textilom, drevom i podmaľbou na sklo a pozrieť si budú môcť divadelné predstavenia. Atmosféru festivalu dotvoria gastrozóny s jedlami tradičnej slovenskej kuchyne.

"Dni majstrov ÚĽUV sú miestom jedinečných stretnutí plných emócií. Festival je výkladnou skriňou tradičného remesla na Slovensku, ukazujúc slovenskej i zahraničnej verejnosti stále živé majstrovstvo súčasníkov, ktorí čerpajú silu z odkazu, umu a zo zručnosti minulých generácií," skonštatovala Pastorková.