Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Regióny

Do Košickej zoo pricestoval NAJVÄČŠÍ ŽIJÚCI VTÁK, pštros dvojprstý

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Po bezproblémovom, ale náročnom transporte sa obidva vtáky aklimatizovali na nové podmienky.

Košice 5. októbra (TASR) - K novým prírastkom Zoologickej záhrady Košice patrí pštros dvojprstý severoafrický, ktorý je dnes najväčším žijúcim vtákom. Dve samice doviezli do Košíc zo zoo v španielskom meste Jerez. TASR o tom informovala Eva Malešová z košickej zoo.

Po bezproblémovom, ale náročnom transporte sa obidva vtáky aklimatizovali na nové podmienky. "Ich chov v košickej zoo odporučil koordinátor záchranného programu, ktorý určil tiež geneticky vhodného samca. V krátkom čase príde do Košíc z viedenskej Zoo Schönbrunn. Ide o kriticky ohrozený druh a naším cieľom bude ich reprodukcia," povedal riaditeľ zoo Erich Kočner. Tento poddruh pštrosa sa pôvodne vyskytoval v 18 štátoch severnej Afriky, od Etiópie a Somálska po Senegal a Mauretániu. Miesto jeho výskytu sa v súčasnosti podľa odborníkov zredukovalo na jednu tretinu. Hlavnou príčinou úbytku je lov, ale aj využívanie pštrosích pier v módnom priemysle. Známy je tiež ich odchyt za účelom pštrosích pretekov.

Pštros dvojprstý severoafrický dosahuje výšku takmer tri metre a váži viac ako 150 kilogramov. Zo všetkých suchozemských zvierat má najväčšie oko a je najrýchlejším nelietavým vtákom. Dokáže bežať rýchlosťou až 70 kilometrov za hodinu.

Oba nové prírastky v súčasnosti obývajú v košickej zoo areál Afrika. "Naša zoo doteraz chovala pštrosy, avšak neurčeného poddruhu z farmového chovu. Príchod čistokrvného poddruhu je zlomom v chove tohto nelietavého vtáka. Očakávame, že sa nám podarí rozmnožiť tento kriticky ohrozený druh a prispejeme k jeho záchrane," dodal Kočner.