Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 30. september 2024Meniny má Jarolím
< sekcia Regióny

Do stredných škôl v Žilinskom kraji nastúpilo viac ako 6600 prvákov

Ilustračné foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

V školskom roku 2024/2025 bolo zaradených osem nových študijných a učebných odborov na siedmich stredných školách.

Žilina 2. septembra (TASR) - Do prvého ročníka stredných škôl v Žilinskom kraji nastúpilo v školskom roku 2024/2025 spolu 6654 žiakov. TASR o tom informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eva Lacová. Podľa jej slov 5600 prvákov nastúpilo do stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK.

Po optimalizácii stredoškolskej siete je v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK spolu 56 stredných škôl. "Je medzi nimi 13 gymnázií, tri spojené školy, 37 stredných odborných škôl, jedna škola umeleckého priemyslu, jedna stredná športová škola a jedno konzervatórium," konkretizovala Lacová.

V školskom roku 2024/2025 bolo zaradených osem nových študijných a učebných odborov na siedmich stredných školách. Zaradené boli aj tri nové odbory pomaturitného kvalifikačného štúdia. "Ako zriaďovateľovi stredných škôl nám na kvalite vzdelávania aj podmienkach na vzdelávanie mimoriadne záleží. Preto v odbornom vzdelávaní a príprave podporujeme systém duálneho vzdelávania a spolupráce s praxou, aby študenti získali maximálnu výbavu na úspešné uplatnenie sa na trhu práce," skonštatovala v prvý deň školského roka predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Doplnila, že krajská samospráva bude podporovať školy v príprave ich rozvojových projektov, ktoré pomáhajú vytvárať moderné vzdelávacie prostredie. Príkladom je aktuálna výzva ministerstva školstva na debarierizáciu väčších stredných škôl, z ktorej bolo finančne podporených osem stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK celkovou sumou 1.156.331 eur.