Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Regióny

Dokument Komu patrí svet - Plodiny získal hlavnú cenu Agrofilmu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Medzinárodný filmový festival priniesol viac ako 250 projekcií na 11 miestach po Slovensku.

Nitra 4. októbra (TASR) - Nemecký dokument Komu patrí svet - Plodiny získal hlavnú cenu 40. ročníka Agrofilmu 2024. Víťazný film si kladie otázky, ako funguje trh so semenami, kto profituje z nových druhov a vedie v boji o plodiny. "Odpovede nás môžu trochu znepokojiť alebo donútiť rozmýšľať o dôležitosti ochrany plodín," skonštatoval spoluorganizátor festivalu Ján Škorňa. Hlavným organizátorom festivalu bolo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum v Lužiankach v okrese Nitra.

Medzinárodný filmový festival priniesol viac ako 250 projekcií na 11 miestach po Slovensku. Diváci sledovali filmy aj online, spolu 45 hodín dokumentárnych filmov. Filmári priniesli na festival originálny pohľad na poľnohospodárstvo, rezonovali témy ochrany pôdy a plodín. Venované boli aj pôvodu niektorých potravín a zmene prístupu farmárov k dorábaniu niektorých "top" potravín.

Filmári prihlásili na festival 82 filmov zo 17 krajín. Medzinárodná porota si pozrela a ohodnotila 44 vybraných súťažných filmov, udelila celkovo 14 ocenení. Až šesť cien získali nemecké filmy z produkcie verejnoprávnej ZDF. Český režisér Marián Polák predstavil na festivale dokument Kaňa popolavá, tá, ktorá lieta na poliach, ktorý mapuje život, výskyt a ochranu tohto vzácneho dravca. Film získal Cenu ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Maďarský dokument Štyri ročné obdobia včelárenia, Zima predstavil prácu včelára v zime a starostlivosť o včely. Cenu za réžiu získal Zsolt Poroszka Magyar, ktorý je zároveň kameramanom a scenáristom tohto filmu. Séria nemeckých dokumentov Pôžitok s trpkou chuťou priniesla iný pohľad na spotrebu obľúbených potravín, ako sú lesné plody alebo paradajky. Filmy nabádajú k zodpovednému prístupu k spotrebe a nútia zamyslieť sa nad pôvodom potravín.

Dokumentarista Oliver Dickinson sa rozhodol preskúmať, do akej miery je chov hospodárskych zvierat záťažou pre životné prostredie. Jeho film Pastierska nádej získal Cenu FAO.