Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Regióny

Dom ľudového bývania v Šali predstaví zvyky sprevádzajúce žatvu

Ilustračná foto. Foto: TASR Roman Hanc

Súčasťou podujatia Už sme žitko zožali sú ukážky roľníckej práce s obilím, starého poľnohospodárskeho náradia i pletenie dožinkového venca.

Šaľa 7. augusta (TASR) - Zvyky, ktoré v minulosti sprevádzali žatvu na dedine, predstaví Dom ľudového bývania a architektúry v Šali. Oslava tohtoročnej úrody spojená s komentovanou prehliadkou expozície ľudového domu sa uskutoční v sobotu 10. augusta, informovalo Ponitrianske múzeum.

Súčasťou podujatia Už sme žitko zožali sú ukážky roľníckej práce s obilím, starého poľnohospodárskeho náradia i pletenie dožinkového venca. Návštevníci si vypočujú spomienkové rozprávanie pamätníkov o žatve, ktoré bude doplnené fotografiami voľakedajšej žatvy z archívov, zaznamenanými fotografom Milanom Hlôškom, či záznamom dožiniek z Nitry.

Počas podujatia budú mať návštevníci možnosť ochutnať tradičné jedlá, ktoré sa konzumovali počas žatvy. Maďarské žatevné piesne z Podzoboria predstavia členovia Folklórneho súboru Žibrica zo Žirian, tance a spevy spod Inovca ponúkne Foklórny súbor Inovec zo Zlatých Moraviec.

Dom ľudového bývania a architektúry v Šali je národná kultúrna pamiatka SR. V roku 2008 prešla do správy Ponitrianskeho múzea v Nitre. Jedinečným dokladom lokálnej architektúry je pozostatok vypletaných stien na objekte a sochová konštrukcia krovu.

Najstaršia časť objektu pravdepodobne pochádza z konca 18. storočia. Až do roku 1960 objekt slúžil ako rodinný dom. Expozícia dodnes prezentuje spôsob ľudového bývania a roľníckeho hospodárenia na juhozápadnom Slovensku.