Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Regióny

Droba: Morava a Dunaj ustupujú, na Záhorí sa situácia stabilizuje

Na snímke z dronu stav rieky Dunaj v Bratislave 17. septembra 2024. V noci zo 16 na 17. septembra Dunaj kulminoval. Výška vodného stavu oscilovala okolo 950 centimetrov. Foto: TASR - Michal Svítok

Mestské časti Devín a Devínska Nová Ves čaká podľa neho veľa práce, odstraňovanie bariér, popadaných stromov či sanácia škôd.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Rieky Morava a Dunaj ustupujú, na Záhorí sa situácia stabilizuje. Devínska cesta v Bratislave je síce pre autá sprístupnená, situáciu však naďalej komplikujú protipovodňoví turisti. Konštatuje to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba na základe informácií zo štvrtkového zasadnutia krízového štábu kraja.

"Na rannom krízovom štábe padlo rozhodnutie, že Devínska cesta sa môže sprístupniť osobným automobilom. Situáciu však naďalej komplikujú protipovodňoví turisti, takže policajné hliadky na mieste kontrolujú oprávnenosť vstupu do obce," približuje Droba s tým, že sa to týka len miestnych obyvateľov a vlastníkov nehnuteľností.

Mestské časti Devín a Devínska Nová Ves čaká podľa neho veľa práce, odstraňovanie bariér, popadaných stromov či sanácia škôd. Na Devíne zároveň popadali aj skaly z brala. Prosí preto obyvateľov, aby boli trpezliví a riadili sa pokynmi hasičov, vojakov a polície.

Cyklistov zároveň vyzýva, aby nepreliezali zábrany a nevstupovali na mosty ponad Moravu, teda ani na Cyklomost slobody ani VysoMarch. O ich otvorení bude Bratislavský kraj informovať. "Najskôr musíme počkať, kým opadne voda a následne skontrolovať technický stav, statiku," podotýka Droba.

Uzavreté zostávajú naďalej parky v Stupave aj Malinove. Pri Divadle Aréna na petržalskej strane Dunaja zostávajú zábrany z dôvodu ochrany. Zlepšuje sa tiež situácia v Domove sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Kaštieľ v Stupave.