Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Regióny

DVA ÚTOKY NA PERSONÁL: Riešili ich v žilinskej nemocnici

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Prvý incident sa stal v sobotu (26. 10.) večer na urgentnom príjme, kam priviezli pacienta pod vplyvom alkoholu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Žilina 28. októbra (TASR) - Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) Žilina čelí narastajúcim útokom na zdravotnícky personál. Počas uplynulého víkendu sa v zdravotníckom zariadení odohrali dva incidenty, z ktorých jeden sa skončil fyzickým napadnutím. Žilinská nemocnica odmieta akékoľvek prejavy agresivity a ohrozovanie personálu. TASR o tom v pondelok informovala hovorkyňa nemocnice Zuzana Fialová.

Prvý incident sa stal v sobotu (26. 10.) večer na urgentnom príjme, kam priviezli pacienta pod vplyvom alkoholu. "Pacient odmietal vyšetrenia a bol agresívny. Slúžiacim pracovníkom sa zároveň slovne vyhrážal. Na urgentný príjem sme preto vyslali troch pracovníkov vlastnej ochrany, ktorí situáciu dostali pod kontrolu," uviedol pracovník Vlastnej ochrany FNsP Žilina Martin Leško.

Druhý incident sa stal v nedeľu (27. 10.) v skorých ranných hodinách na oddelení úrazovej chirurgie. Pacientka pod vplyvom alkoholu, ktorú priviezli z urgentného príjmu, fyzicky napadla službukonajúcu sestru z oddelenia úrazovej chirurgie. Sestra utrpela po útoku tržnú ranu nad obočím, poranenie nosa a ľavého oka a momentálne je práceneschopná. Pacientka následne svojvoľne opustila zdravotnícke zariadenie.

"Žilinská nemocnica od začiatku roka eviduje 85 vážnych zásahov pracovníkov Vlastnej ochrany FNsP Žilina, v rámci oddelení, areálu či parkoviska ich bolo 185," spomenula Fialová.

Pacienti, ktorí ohrozujú personál, sú podľa nej najčastejšie na oddeleniach poskytujúcich akútnu zdravotnú starostlivosť. V drvivej väčšine ide o pacientov pod vplyvom alkoholu a iných látok. "Útokom sú najčastejšie vystavované sestry a sanitári, pričom za posledný rok sa situácia citeľne zhoršila," doplnil Leško s tým, že v niektorých prípadoch je nevyhnutná i spolupráca s políciou.

Riaditeľ FNsP Juraj Kacian v tejto súvislosti poprosil verejnosť o rešpekt, ohľaduplnosť a toleranciu. Zároveň doplnil, že nemocnica je v prípade potreby pripravená posilniť opatrenia.

Zdravotníckym pracovníkom pri výkone zdravotníckeho povolania smerujúceho k záchrane života alebo ochrane zdravia je priznaný status chránenej osoby. "V prípade, že pacient spácha trestný čin na pracovníkovi počas výkonu jeho zdravotníckeho povolania, táto skutočnosť automaticky podmieňuje použitie vyššej trestnej sadzby pri ukladaní trestu odňatia slobody," pripomenula hovorkyňa nemocnice.