Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Regióny

Vzácnosť pri Bratislave: Pri pozorovaní vtákov videli krakľu belasú

Na archívnej snímke krakľa belasá. Foto: TASR

V tomto roku spozorovali jedného jedinca pri obci Šoporňa v okrese Galanta a potom 26. augusta počas návštevy chráneného vtáčieho územia Sysľovské polia pri Bratislave.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Pri Bratislave videli vzácny vtáčí druh krakľu belasú. Na sociálnej sieti o tom informovalo Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) a Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko s tým, že na západnom Slovensku už krakľa dávno vyhynula. V súčasnosti hniezdia len na zopár lokalitách na východe.

V tomto roku spozorovali jedného jedinca pri obci Šoporňa v okrese Galanta a potom 26. augusta počas návštevy chráneného vtáčieho územia Sysľovské polia pri Bratislave. "Nie je náhodou, že sa zdržiavala na úhore, v ktorom lovila potravu. V tomto území vďaka projektu LIFE Steppe on border vzniklo v poslednom období množstvo nových lúčnych a úhorových plôch, ktoré druhom, akým je aj krakľa, pomáhajú prežívať," priblížili ornitológovia. Dodali, že krakľu spozorovali v časti územia, kde sa nachádza najviac neproduktívnych plôch. Pri Šoporni videli krakľu v blízkosti biopásov.

"Úhory a biopásy neslúžia len opeľovačom, malej zveri, spevavému vtáctvu, ale dokázateľne pomáhajú aj vzácnym a ohrozeným druhom ako je drop, sokol červenonohý či krakľa," uviedla Slovenská ornitologická spoločnosť.

BROZ doplnilo, že krakľa sa objavila aj vďaka búdkam a pastve. "Celá maďarská populácia kraklí, ktorá naše územie postupne osídľuje, sú odchovanci búdok a sú to jedince zvyknuté na hniezdenie v búdkach," skonštatovalo. Združenie sa chystá inštalovať búdky pre krakle na celom južnom Slovensku a spolu s nimi aj zavádzať pastvu.