Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Európsky deň jazykov v Košiciach osloví žiakov a stredoškolákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Za Európsky deň jazykov je vyhlásený 26. september a slávi sa z iniciatívy Rady Európy od roku 2001.

Košice 12. septembra (TASR) - Podujatie Európsky deň jazykov sa vo štvrtok koná v areáli Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (FF UPJŠ) v Košiciach. Žiaci základných škôl a študenti stredných škôl z východného Slovenska majú počas neho možnosť spoznať európske jazyky prostredníctvom rôznych zábavných aktivít. Nebudú chýbať ani edukačná hra či kvíz o Európskej únii (EÚ), informoval TASR za FF UPJŠ Marián Gladiš.

Pri tejto príležitosti sa na fakulte uskutoční aj panelová diskusia na tému Hlasy Európy: viacjazyčnosť v digitálnych časoch. O využívaní jazykov v európskych inštitúciách, o práci tlmočníkov a prekladateľov v EÚ, ale aj o využívaní umelej inteligencie v prekladateľstve budú od 17.00 h diskutovať prekladateľka Barbora Tricoire, tlmočník Roman Gajdoš a slovakista Peter Getlík.

Za Európsky deň jazykov je vyhlásený 26. september a slávi sa z iniciatívy Rady Európy od roku 2001. Cieľom je propagovať jazykovú rozmanitosť a štúdium jazykov v Európe. V Košiciach sa sviatok jazykov oslavuje zvyčajne s dvojtýždňovým predstihom.