Návštevníci z Košíc mohli dnes využiť na dopravu do Trebišova historický vláčik. Program v Trebišove bude pokračovať Dňami mesta Trebišov.
Autor TASR
Trebišov 29. augusta (TASR) - Kultúrne tradície zemplínskeho regiónu spojené s dožinkami, tradičnými remeslami a kulinárskymi špecialitami priblížil dnešný festival Chlebom a vínom v areáli kaštieľa v Trebišove.
Súčasťou programu boli ukážky príbehov, viažucich sa k dožinkám, oslave úrody a k regiónu Južného Zemplína.
"Pomyselne sme sa v areáli nášho múzea preniesli do 19. storočia, keď si návštevníci mohli vyskúšať prácu na starých poľnohospodárskych strojoch, súvisiacich so žatvou, mlátením obilia, či mletím zrna na múku, a zároveň aj upiecť si svoj peceň voňavého chleba," uviedla riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Beáta Kereštanová.
Návštevníci mohli spoznať aj proces "zrodenia" tokajského vína spojený s jeho degustáciou. Vyskúšať si mohli aj ďalšie tradičné zemplínske remeslá, a to v kováčskej vyhni, pri pletení povrazov, plisovaní sukní, či zdobení perníkov. Súčasťou pestrého programu, ktorý trvá do večera, sú automobilové veterány, minizooo, rozprávková krajina Haliganda, a vystúpenia hudobných a tanečných skupín.
Takzvané kulinárium umožnilo nazrieť do slovenskej gastronómie s ochutnávkou tradičných kulinárskych špecialít. Išlo o súčasť projektu Dedičstvo kulinárskeho umenia Karpatského regiónu. "Jedným z cieľov je prenos kulinárskeho dedičstva z generácie na generáciu, ako aj medzi partnerskými krajinami, medzi ktorými je okrem Slovenska aj Ukrajina, Maďarsko a Rumunsko," povedala pre TASR koordinátorka projektu a organizátorka Iveta Tomková z košickej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK).
Návštevníci z Košíc mohli dnes využiť na dopravu do Trebišova historický vláčik. Program v Trebišove bude pokračovať Dňami mesta Trebišov, a to v piatok (30.8.) pod názvom Vešelo na dožinky v novom šate a v sobotu (31.8.) s názvom Chlieb na stôl a víno do pohára. V trebišovskom amfiteátri a parku budú súťaže, hry, vystúpenia hosťujúcich i domácich umelcov a hudobných skupín ako Heľenine oči, Vidiek, Pavol Hammel, Marián Čekovský, či Efekt.
Súčasťou programu boli ukážky príbehov, viažucich sa k dožinkám, oslave úrody a k regiónu Južného Zemplína.
"Pomyselne sme sa v areáli nášho múzea preniesli do 19. storočia, keď si návštevníci mohli vyskúšať prácu na starých poľnohospodárskych strojoch, súvisiacich so žatvou, mlátením obilia, či mletím zrna na múku, a zároveň aj upiecť si svoj peceň voňavého chleba," uviedla riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Beáta Kereštanová.
Návštevníci mohli spoznať aj proces "zrodenia" tokajského vína spojený s jeho degustáciou. Vyskúšať si mohli aj ďalšie tradičné zemplínske remeslá, a to v kováčskej vyhni, pri pletení povrazov, plisovaní sukní, či zdobení perníkov. Súčasťou pestrého programu, ktorý trvá do večera, sú automobilové veterány, minizooo, rozprávková krajina Haliganda, a vystúpenia hudobných a tanečných skupín.
Takzvané kulinárium umožnilo nazrieť do slovenskej gastronómie s ochutnávkou tradičných kulinárskych špecialít. Išlo o súčasť projektu Dedičstvo kulinárskeho umenia Karpatského regiónu. "Jedným z cieľov je prenos kulinárskeho dedičstva z generácie na generáciu, ako aj medzi partnerskými krajinami, medzi ktorými je okrem Slovenska aj Ukrajina, Maďarsko a Rumunsko," povedala pre TASR koordinátorka projektu a organizátorka Iveta Tomková z košickej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK).
Návštevníci z Košíc mohli dnes využiť na dopravu do Trebišova historický vláčik. Program v Trebišove bude pokračovať Dňami mesta Trebišov, a to v piatok (30.8.) pod názvom Vešelo na dožinky v novom šate a v sobotu (31.8.) s názvom Chlieb na stôl a víno do pohára. V trebišovskom amfiteátri a parku budú súťaže, hry, vystúpenia hosťujúcich i domácich umelcov a hudobných skupín ako Heľenine oči, Vidiek, Pavol Hammel, Marián Čekovský, či Efekt.