Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Festival židovskej kultúry otvorí koncert na Bratislavskom hrade

Na snímke Bratislavský hrad. Foto: TASR Jaroslav Novák

Počas siedmich festivalových dní budú môcť záujemcovia navštíviť podujatia mnohých žánrov na rôznych miestach Bratislavského kraja.

Bratislava 9. septembra (TASR) - Prvý ročník festivalu židovskej kultúry Shalom Chaverim sa začne v pondelok koncertom na nádvorí Bratislavského hradu. Koncert predstaví takzvanú chasidskú hudbu. Festival potrvá do 16. septembra. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ho organizuje spolu s Ústredným zväzom židovských náboženských obcí v SR a so Židovskou náboženskou obcou (ŽNO) Bratislava. TASR o tom informoval riaditeľ odboru komunikácie a marketingu BSK Michal Feik.

"Festival si vzal na mušku židovskú kultúru z rôznych uhlov pohľadu. Podujatia sa budú odohrávať v židovských kultúrnych pamiatkach, ale aj v exteriéri, vo fungujúcej synagóge, ale aj v divadle," uviedol predseda ŽNO Bratislava Pavol Miller.

Počas siedmich festivalových dní budú môcť záujemcovia navštíviť podujatia mnohých žánrov na rôznych miestach Bratislavského kraja. Súčasťou sú i komentované prehliadky židovskej Bratislavy a kulinársky festival. Verejnosti bude počas festivalu prvýkrát sprístupnená aj zrekonštruovaná synagóga v Senci. Pripravuje sa tu niekoľko koncertov, premietanie filmov, besedy o judaizme a kresťanstve a ďalšie. Koncerty budú aj v synagógach v Bratislave, Rohožníku a Malackách.