Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Regióny

Fiľakovskí dobrovoľní hasiči oslavujú 130. výročie, venujú mu výstavu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na výstave bude môcť verejnosť vidieť napríklad strážnu knihu zboru z 30. rokov minulého storočia či historickú zástavu z roku 1929.

Fiľakovo 8. augusta (TASR) - Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) vo Fiľakove si tento rok pripomína 130. výročie svojho založenia. Jubileum dobrovoľných hasičov si v meste pripomenú výstavou prezentujúcou históriu zboru i suvenírovou eurobankovkou. TASR o tom informovalo Hradné múzeum vo Fiľakove (HMF).

Dobrovoľný hasičský zbor vo Fiľakove bol založený v roku 1894. Na jeho čele sa za 130 rokov fungovania vystriedali viacerí významní miestni dejatelia, medzi nimi napríklad majiteľ barokovo-klasicistického kaštieľa Ervin Stephani či dlhoročný riaditeľ fiľakovskej smaltovne Viliam Hulita. Dobrovoľní hasiči mali pôvodne vo výbave len jednu malú striekačku, až v roku 1907 zbor zakúpil novú a modernejšiu. V roku 1912 dostal zbor aj novú zbrojnicu a strážnicu na radnici.

"Členovia zboru čelili už mnohým nástrahám, boli prítomní okrem iného aj počas bombardovania fiľakovskej železničnej stanice v roku 1944. Zasahovali aj počas vojenských náletov a zachraňovali ľudské životy," priblížilo múzeum. V súčasnosti má DHZ vo Fiľakove 25 stálych členov, zbor za desať rokov absolvoval vyše 230 výjazdov.

Jubileum dobrovoľných hasičov si vo Fiľakove pripomenú výstavou v galérii Mestského vlastivedného múzea. Na výstave bude môcť verejnosť vidieť napríklad strážnu knihu zboru z 30. rokov minulého storočia či historickú zástavu z roku 1929. "Zbierka bude doplnená uniformami a predmetmi z 50. a 80. rokov 20. storočia, ako aj malou ukážkou modelov hasičských vozidiel," priblížilo HMF.

V deň vernisáže výstavy, ktorá sa uskutoční 16. augusta, sa uskutoční aj predaj nulovej suvenírovej eurobankovky vydanej pri príležitosti okrúhleho výročia založenia spolku fiľakovských dobrovoľných hasičov. Bankovka s vyobrazením radnice a erbu DHZ z roku 1929 sa bude od 9.00 do 14.00 h predávať na nádvorí Fiľakovského hradu.