Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Folklórny festival v Rejdovej oslavuje 50 rokov, témou bude svadba

Ilustračné foto. Foto: TASR

Svadobným tradíciám ako najbohatšiemu prejavu ľudovej kultúry bude tento rok venovaná celá dramaturgia podujatia.

Rejdová 22. augusta (TASR) - V obci Rejdová v okrese Rožňava sa vo štvrtok začína Gemerský folklórny festival, ktorý tento rok oslavuje svoje 50. výročie. Ústrednou témou aktuálneho ročníka podujatia budú svadobné tradície, okrem kultúrneho programu festival ponúkne aj viacero sprievodných aktivít. TASR o tom informovala Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska (GOS), ktoré festival organizuje.

Svadobným tradíciám ako najbohatšiemu prejavu ľudovej kultúry bude tento rok venovaná celá dramaturgia podujatia. Tá bude postavená na tradičných zvyklostiach, ktoré obsahovali predsvadobné obdobie, prípravy, zálety, rozlúčku, sobáš či svadobnú hostinu. Svadobné tradície sa objavia v scénických programoch a budú tiež súčasťou sprievodných aktivít, tvorivých dielní, výstav či regionálnej gastronómie.

"Mimoriadne náš teší, že naše pozvanie prijali aj Slováci zo Srbska, ktorí s etnologičkou pôvodom z Báčskeho Petrovca Annou Medveďovou pripravili Vojvodinský dvor. Okrem zaujímavých predsvadbových aktivít predstaví etnológ Patrik Rago svadobný odev zo Selenče, ale aj výrobu typickej selenčskej party. Samozrejme, nebudú chýbať ani insitní maliari z Kovačice či ochutnávky regionálnych špecialít," priblížila riaditeľka GOS Helena Novotná.

Festival, ktorý potrvá do soboty (24. 8.), odštartuje vo štvrtok popoludní otvorením výstavy, tvorivých dielní a prípravou svadobnej cestoviny. Dejiskom kultúrneho programu a sprievodných aktivít sa počas nasledujúcich dní stane priestor pri kostole, rejdovské dvory či drevenica Chiška u Kriški. Pre festival sa prvýkrát otvorí aj farská záhrada a čiastočne vynovená takmer 300-ročná budova starej fary.

"Tradičná svadba na Slovensku aj v našom kraji mala mnoho podôb. Trvala niekoľko dní a nezaobišla sa bez množstva zvykov, obradov, magických úkonov, lahodného jedla a hlavne rezkej muziky, spevu a tanca. Hoci univerzálny typ tradičnej slovenskej svadby neexistuje, svadba v Rejdovej návštevníkov počas troch dní zavedie do fascinujúcej atmosféry zvykov typických pre túto obec a región Gemera," skonštatoval predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

Gemerský folklórny festival patrí k najstarším folklórnym podujatiam v Košickom kraji i na Slovensku. Každoročne ho organizuje GOS a obec Rejdová. Podujatie finančne podporili Fond na podporu umenia a KSK.