Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Regióny

Folklórny súbor Zemplín získal striebro na festivale v Južnej Kórei

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Folklórny súbor Zemplín vystúpil v Južnej Kórei v zložení 18 tanečníkov, šiestich muzikantov z hudobnej zložky a štyroch speváčok.

Michalovce 14. októbra (TASR) - Folklórny súbor Zemplín úspešne reprezentoval Slovensko na Cheonan World Dance Festival v Južnej Kórei. Z festivalu, na ktorom sa zúčastnilo 30 súborov z celého sveta vrátane profesionálnych skupín, si folklórny súbor Zemplín odniesol strieborné ocenenie. Ako pre TASR uviedol tanečný pedagóg Miroslav Kisty, súbor sa predstavil choreografiami z dvoch regiónov, zo Zemplína a Horehronia.

Folklórny súbor Zemplín vystúpil v Južnej Kórei v zložení 18 tanečníkov, šiestich muzikantov z hudobnej zložky a štyroch speváčok. Po úspešnom absolvovaní dvoch semifinálových kôl sa súbor prebojoval do finále, kde sa umiestnil na druhom mieste.

"Bolo to pre nás veľké prekvapenie najmä vzhľadom na silnú konkurenciu. Strieborná medaila je pre nás obrovským úspechom," uviedol Kisty a dodal, že porota ocenila najmä autentickú interpretáciu tradičného folklóru.

V prvom semifinálovom kole súbor predviedol choreografiu venovanú tancom zo Zemplína. Druhá choreografia predstavila tance z Horehronia, čím súbor ukázal rôznorodosť slovenského folklóru. Vo finále súbor vystúpil s choreografiou v Mihaľovci na jurmaku, ktorá zachytáva život v obciach Zemplína, ako sú Parchovany, Pozdišovce a Dlhé Klčovo a tiež oblasť pri rieke Bodrog.

"Z 20 aktívnych tanečníkov, ktorí sú súčasťou predstavení, je až 13 vysokoškolákov, čo sme už naozaj dlho v súbore nemali. Možno aj preto sa podaril taký úspech," dodal Kisty.

Okrem súťažných vystúpení súbor Zemplín reprezentoval Slovensko aj na ďalších podujatiach. Napríklad vystúpil na základnej škole, kde deti mali možnosť spoznať európsku kultúru. Účasť na festivale umožnila súboru finančná podpora Fondu na podporu umenia a Košického samosprávneho kraja.