Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Regióny

FOTO: Družstvo pestuje konope a vyrába z neho betón na stavby

V Novej Bani rozbieha svoju činnosť Slovenské konopné družstvo, ktoré sa rozhodlo nadviazať na slovenskú tradíciu pestovania konopy siatej. Na poliach s rozlohou 27 hektárov v týchto dňoch zbiera svoju prvú úrodu, ktorú plánuje spracovávať na vlastnej dekortikačnej linke. Okrem výroby konopného vlákna a pazderia družstvo tiež vedie vlastný výskum. Na snímke konopa siata, ktorú vysadilo Slovenské konopné družstvo z Novej Bane, rastie na poliach v okolí mesta Žarnovica vo štvrtok 22. augusta 2024. V pozadí zrúcanina hradu Revište. Foto: FOTO TASR - Jana Vodnáková

Úroda je tento rok veľmi dobrá.

Nová Baňa 24. augusta (TASR) - V Novej Bani rozbieha svoju činnosť Slovenské konopné družstvo, ktoré sa rozhodlo nadviazať na slovenskú tradíciu pestovania konopy siatej. Na poliach s rozlohou 27 hektárov v týchto dňoch zbiera svoju prvú úrodu, ktorú plánuje spracovávať na vlastnej dekortikačnej linke. Okrem výroby konopného vlákna a pazderia družstvo tiež vedie vlastný výskum.

Ako pre TASR priblížil Gregor Galeta st. zo Slovenského konopného družstva, s prvou úrodou zasiatou na poliach v okolí Žarnovice sú nadmieru spokojní. "Vysievali sme 27 hektárov technickej konopy vysokého rastu, ktorá má hmotu na pazderie a na vlákno. Výnos počítame z hektára asi desať ton materiálu konopnej slamy," priblížil.

Úroda je podľa neho veľmi dobrá. "Bola veľmi dobre pripravená pôda a obdivujú ju všetci, ktorí sa rozumejú konope," poznamenal. Po kosbe, ktorú plánujú v týchto dňoch, ostáva konope ležať na poliach. "Dva až tri týždne sa necháva konopa vysušiť a orosiť prirodzeným spôsobom, musí tam začať proces odhnívania, aby sa to vlákno začalo dobre oddeľovať od stonky. Potom sa pozbiera, zabalíkuje, uskladní a postupne sa bude spracovávať," vysvetlil Galeta.
V Novej Bani rozbieha svoju činnosť Slovenské konopné družstvo, ktoré sa rozhodlo nadviazať na slovenskú tradíciu pestovania konopy siatej. Na poliach s rozlohou 27 hektárov v týchto dňoch zbiera svoju prvú úrodu, ktorú plánuje spracovávať na vlastnej dekortikačnej linke. Okrem výroby konopného vlákna a pazderia družstvo tiež vedie vlastný výskum. Na snímke Gregor Galeta st. zo Slovenského konopného družstva v Novej Bani, ktoré sa rozhodlo nadviazať na slovenskú tradíciu pestovania konopy siatej, pózuje pred dekortikačnou linkou v obci Orovnica v okrese Žarnovica vo štvrtok 22. augusta 2024. Linka oddelí vlákno od pazderia, oba tieto materiály sa dajú využiť na výstavbu zdravých stavieb.
Foto: FOTO TASR - Jana Vodnáková

Takto pripravené konope budú spracovávať na dekortikačnej linke, ktorá je umiestnená v neďalekej Orovnici. Aktuálne ju repasujú a pripravujú, aby od začiatku septembra mohli začať so spracovávaním úrody. Linka podľa Galetu spracuje podľa kvality materiálu za deň dve až tri tony vlákna. Pracovať budú pri nej traja ľudia.

Linka oddelí vlákno od pazderia, oba tieto materiály sa dajú využiť na výstavbu zdravých stavieb. Vlákno sa používa ako izolácia. "Má vynikajúce vlastnosti, je ekologická a ľahko sa likviduje tým, že sa dá skompostovať vlákno po skončení životnosti, čiže nezaťažuje životné prostredie. Takisto je to aj s pazderím, z ktorého vyrábame konopný betón," dodal Galeta.
V Novej Bani rozbieha svoju činnosť Slovenské konopné družstvo, ktoré sa rozhodlo nadviazať na slovenskú tradíciu pestovania konopy siatej. Na poliach s rozlohou 27 hektárov v týchto dňoch zbiera svoju prvú úrodu, ktorú plánuje spracovávať na vlastnej dekortikačnej linke. Okrem výroby konopného vlákna a pazderia družstvo tiež vedie vlastný výskum. Na snímke dekortikačná linka Slovenského konopného družstva v obci Orovnica v okrese Žarnovica vo štvrtok 22. augusta 2024. Linka oddelí vlákno od pazderia, oba tieto materiály sa dajú využiť na výstavbu zdravých stavieb.
Foto: FOTO TASR - Jana Vodnáková

Ide o stavebný materiál so zápornou uhlíkovou stopou a pozitívnym vplyvom na ľudské zdravie. Na Slovensku sa podľa Galetu využíva zatiaľ najmä na stavbu rodinných domov. Takéto stavby majú podľa neho výborné izolačné a akumulačné vlastnosti.

Vlákno má tiež využitie v textilnom priemysle. "Slovensko malo voľakedy niekoľko textilných závodov, kde sa konope a ľan spracovávali," skonštatoval Galeta s tým, že dnes majú problém takýchto spracovateľov nájsť. Jedného našli v Poľsku, kde by chceli dať vyrobiť skúšobné látky.