Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Regióny

Gelnica hostí Stretnutie banských miest a obcí Slovenska

Banícke múzeum v Gelnici. Foto: TASR- Diana Semanová

Stretnutie banských miest a obcí Slovenska bolo v Gelnici aj v roku 2016.

Gelnica 28. júna (TASR) - Gelnica druhýkrát hostí Stretnutie banských miest a obcí Slovenska. Na 16. stretnutí sa zídu stovky členov baníckych spolkov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia - napríklad z Maďarska, Rumunska, Poľska či Českej republiky. Ako TASR z gelnickej radnice informoval Milo Janáč, okrem oslavy baníctva si pripomenú aj 760. výročie udelenia mestských práv panovníkom Belom IV.

Ako priblížil primátor Gelnice Dušan Tomaško, od piatka budú pre účastníkov podujatia pripravené rôzne exkurzie, ako fáranie do štôlne Jozef, prehliadka Baníckeho múzea i Banského skanzenu na Turzove či návšteva baníckych obcí Žakarovce a Smolník. V Baníckom múzeu sa uskutoční aj rokovanie Rady združenia baníckych spolkov a cechov. Program bude pokračovať v základnej umeleckej škole konferenciou Baníctvo v údolí Hnilca. "Táto konferencia je prístupná aj pre širokú verejnosť," dodal. Pripravujú tiež tradičný banícky Šachtág, ktorého súčasťou bude aj prijímanie nových členov baníckeho cechu.

V sobotu (29. 6.) je okrem exkurzných programov naplánovaná aj ekumenická bohoslužba, ktorá sa uskutoční o 14.00 h v evanjelickom Kostole sv. Michala na Lutherovom námestí. "Po nej bude nasledovať atraktívny sprievod baníckych a hutníckych spolkov mestom," spresnil Tomaško s tým, že cieľom sprievodu bude miestny amfiteáter, kde bude hlavný program druhého dňa medzinárodného baníckeho stretnutia. V rámci neho budú odovzdávať Barborské svetlo, putovnú zástavu či ocenenia.

"Pripravená bude aj banícka kuchyňa. V kultúrnom programe vystúpia banícke spevokoly, banícke a folklórne skupiny. Záver programu, na ktorý má vstup aj široká verejnosť, bude v réžii skupín Smola a Hrušky a Len tak...," dodal Janáč. Program vyvrcholí v nedeľu (30. 6.) Baníckym dopoludním na Turzove.

Stretnutie banských miest a obcí Slovenska bolo v Gelnici aj v roku 2016.