Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

Generál M. R. Štefánik bude mať v meste Nesvady svoju bustu

Na archívnej snímke socha Milana Rastislava Štefánika. Foto: TASR - Peter Orlický

Interaktívny projekt Kufor legionára spojený s výstavou dobových predmetov prenesie poslucháčov do životných etáp Štefánika, zahraničného odboja, česko-slovenských légií a ďalekej Polynézie.

Nesvady 25. augusta (TASR) - Generál Milan Rastislav Štefánik bude mať svoju bustu v Nesvadoch v okrese Komárno. Počas mestských slávností Nesvadské dni ju 6. septembra slávnostne odhalia zástupcovia Miestneho odboru Matice slovenskej Nesvady, informovala Hana Košťaliková z Domu Matice slovenskej v Nitre.

Autorom diela je akademický sochár Jozef Kliský. Podstavec bronzovej busty bude tvoriť základ z vápencovej skaly z čachtického kameňolomu. Na realizáciu pamätníka prebieha verejná finančná zbierka. Finančná podpora pomôže dokončiť tento projekt a zachovať pamiatku a odkaz významných osobností našej národnej histórie pre budúce generácie, skonštatovala Košťaliková.

Súčasťou odhalenia busty bude hudobný program i možnosť odfotiť sa so Štefánikovým dvojníkom. Nebude chýbať ani čestná stráž v uniformách česko-slovenských legionárov. Slávnostiam bude predchádzať vzdelávací program pre žiakov základnej školy.

Interaktívny projekt Kufor legionára spojený s výstavou dobových predmetov prenesie poslucháčov do životných etáp Štefánika, zahraničného odboja, česko-slovenských légií a ďalekej Polynézie. V rámci prednášky zaznejú naživo aj autentické hudobné ukážky.