Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Regióny

Gitarový festival J. K. Mertza hostí umelcov z ôsmich krajín sveta

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Koncerty sa konajú v najkrajších koncertných priestoroch historického centra mesta.

Bratislava 24. júna (TASR) - Gitarový festival J. K. Mertza, ktorý sa uplynulý víkend začal v Bratislave, patrí medzi najstaršie podujatia svojho druhu na svete. Priaznivcom klasickej hudby sa na jeho 48. ročníku predstavujú umelci z ôsmich krajín sveta. Zastúpená je Brazília, Španielsko, Portugalsko, Taliansko, Maďarsko, Poľsko, Česká republika a Slovensko.

Okrem gitarových recitálov si fanúšikovia komornej hudby vypočujú gitaru v kombinácii so sláčikovým kvartetom, spevom či s bandoneónom. "Zaznie hudba baroka, romantizmu i súčasnosti, obohatená o argentínske tango, brazílske chôro, a nebude chýbať tvorba bratislavského rodáka J. K. Mertza," približujú organizátori podujatie, ktoré je súčasťou bratislavského mestského festivalu Kultúrne leto 2024.

Koncerty sa konajú v najkrajších koncertných priestoroch historického centra mesta. Sú nimi Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca, Koncertná sieň Klarisky a Dom Albrechtovcov. Novým koncertným priestorom je Ponton priamo na hladine Dunaja. Súčasťou festivalu, ktorý potrvá do 30. júna, je aj bohatý sprievodný program. Tvoria ho majstrovské kurzy, prednášky a prezentácie. Určený je odbornej i laickej verejnosti.