Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 10. september 2024Meniny má Oleg
< sekcia Regióny

Dňom bielych ruží si verejnosť pripomenula obete banských nešťastí

Na snímke primátorka Handlovej Silvia Grúberová (Nezávislá) pri kladení ruží pri Pamätníku baníkov na Dni bielych ruží v Handlovej 10. augusta 2024. Foto: TASR - Alexandra Moštková

V Deň obetí banských nešťastí si Slovensko pripomína 476 obetí banských nešťastí, ktoré sa stali v baniach v regióne hornej Nitry.

Handlová 10. augusta (TASR) - Životy deviatich baníkov a 11 banských záchranárov si 10. augusta 2009 vyžiadal výbuch v handlovskej bani. Od najväčšieho nešťastia v histórii slovenského baníctva uplynulo 15 rokov, obete tejto i ďalších tragédií si verejnosť pripomenula v Handlovej v sobotu večer na pietnej spomienke Deň bielych ruží.

Obete banských nešťastí si v Handlovej uctilo viacero politikov. "Baníctvo bolo a je jednou z najťažších a najnebezpečnejších profesií, aké na Slovensku máme. Baníci denno-denne pracujú s nasadením vlastných životov, aby ich drina priniesla úžitok celej spoločnosti a za to im patrí vďaka," povedal vo svojom príhovore minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Aj obeta baníkov podľa neho pripomína, akú veľkú cenu má ich práca, hoci cena ľudských životov, vyhasnutých v baniach, je nevyčísliteľná.

Na snímke banskí záchranári na Dni bielych ruží v Handlovej 10. augusta 2024.
Foto: TASR - Alexandra Moštková


"Nech obeta handlovských baníkov a záchranárov zostane rezonovať v podvedomí celého národa, nech nám pripomína dôležitosť bezpečnosti a ochrany pri práci v každom jednom odvetí, no najmä, nech v nás prebúdza a podnecuje silu ducha, ľudskej dôstojnosti a veľkej spolupatričnosti," dodal Šutaj Eštok.

Primátorka Handlovej Silvia Grúberová pripomenula, že Handlová sa pred 15 rokmi doslova otriasla v základoch, rodiny 20 baníkov a banských záchranárov prežili peklo v podobe bolestivej straty svojich blízkych. "Tragédia trpko poznačila moderné dejiny hornej Nitry a Slovenska. Solidarita s touto tragédiou bola celospoločenská," podotkla.

Úlohou mesta je podľa nej nenechať tragédiu odísť do zabudnutia. "Vážime a ctíme si demokratické princípy Slovenska a rešpektujeme, že naše kompetencie nemôžu zasahovať do oblastí, ktoré nám neprináležia. Naše a vaše biele ruže na toto miesto, a banícke pamätníky na Slovensku, kladieme s myšlienkou na vás," prihovorila sa primátorka pozostalým.

V Deň obetí banských nešťastí si Slovensko pripomína 476 obetí banských nešťastí, ktoré sa stali v baniach v regióne hornej Nitry, a viac ako 300 doteraz historicky zmapovaných banských tragédií v baniach ťažiacich kovy na Slovensku.