Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Regióny

Handlová mimoriadnu situáciu v súvislosti s výstavbou OC neodvolala

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Primátorka Silvia Grúberová priblížila, že novinkou je pokrytie stabilizovaného svahu špeciálnym materiálom.

Handlová 2. augusta (TASR) - Mesto Handlová zatiaľ neodvolalo mimoriadnu situáciu, ktorú vyhlásilo vlani v júni po náhlom zlyhaní konštrukcie na stavbe obchodného centra (OC) na Okružnej ulici. Investor pokračuje vo výstavbe centra, dokončil i okružnú križovatku. Vyplýva to zo záverov štvrtkového (1. 8.) krízového štábu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Primátorka Silvia Grúberová priblížila, že novinkou je pokrytie stabilizovaného svahu špeciálnym materiálom. "Ten má tiež spôsobom prikrývky čiastočne prispieť k zadržaniu prípadných procesov, pretože pod týmto povrchom sa nachádza vrstva hliny zmiešaná s drevom a tiež stabilnými prvkami, ktoré konštrukčne svah spevňujú," ozrejmila s tým, že na ploche sa bude nachádzať zeleň.

Výstavbu kruhového objazdu dokončil investor podľa plánu na konci júla, zrealizuje na ňom len finálne úpravy. "Aktuálne je na novom kruhovom objazde osadené zvislé dopravné značenie, v krátkom čase bude vyznačené vodorovné dopravné značenie vrátane označenia priechodov pre chodcov," doplnila Paulínyová.

Nástupná plocha na priechodoch pre chodcov je podľa nej vybudovaná so stavebnými prvkami pre zrakovo znevýhodnených ľudí. "S takouto zmenou v doprave súvisí tiež výzva mesta všetkým účastníkom cestnej premávky, aby nejazdili, respektíve neprechádzali cez cestu v tejto lokalite po pamäti, rešpektovali novú dopravnú situáciu a boli maximálne obozretní," upozornila.

Investor pracuje najmä na dokončovaní budúceho OC zo zadnej a vnútornej strany. Zvonku dokončuje posledné práce z dôvodu stabilizácie územia, pričom už osadené štyri inklinometre pri pravidelných meraniach nevykazujú pohyby územia. Stabilitu územia podľa referenta civilnej ochrany mestského úradu Michala Dobiša potvrdzujú tiež nezávislé merania Železníc SR (ŽSR).

Mimoriadnu situáciu vyhlásila samospráva 30. júna 2023 po tom, čo došlo na stavbe k náhlemu zlyhaniu stavebnej konštrukcie. V čase zosuvu sa na stavbe nik nenachádzal. Z preventívnych dôvodov dočasne evakuovali obyvateľov priľahlého bytového domu, železnice takisto museli prerušiť dopravu na blízkej trati.