Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Regióny

Handlová ponúkla záujemcom na pamiatku kamene z komína z areálu baní

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Komín s výškou 118 metrov zo železobetónových tvárnic s dvoma prstencami postavili v roku 1987 a do prevádzky ho uviedli ako súčasť modernizácie teplárne pre mesto Handlová.

Handlová 7. septembra (TASR) - Kamene zo zdemolovaného komína z areálu bane Handlová, ktorý tvoril dominantu Handlovej, ponúklo mesto v spolupráci s Hornonitrianskymi baňami Prievidza záujemcom na pamiatku. Limitovanú edíciu 50 kusov si rozobrali za dva dni. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Komín s výškou 118 metrov zo železobetónových tvárnic s dvoma prstencami postavili v roku 1987 a do prevádzky ho uviedli ako súčasť modernizácie teplárne pre mesto Handlová. "Za svoju viac ako 30-ročnú existenciu sa stal často objektom fotografov. Po dvoch rokoch od ukončenia ťažby uhlia v Handlovej pristúpili bane k jeho asanácii," pripomenula Paulínyová.

Samotnú demoláciu spoločnosť podľa nej zabezpečila vo viacerých etapách pomocou lezeckých prác s použitím elektrických zbíjacích kladív. "Po rozobratí komína na výšku 30 metrov sa ďalšie práce vykonali už za pomoci bagra. Stavebná suť, ktorá vznikla počas demolácie, sa vhadzovala do komínového telesa a postupne odvážala. Spoločnosť ju zhodnotila a využila na stabilizovanie svahu v areáli bane Cigeľ. Posledné zvyšky stavby komína demolovali 9. januára tohto roka," priblížila.

Samospráva spolu s firmou uchovala zvyšky torza handlovského komína, 50 kusov označených tabuľkou umiestnila na základe požiadavky viacerých zberateľov na mestskom úrade, odkiaľ si ich mohli obyvatelia od 2. septembra odniesť.