Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Handlová uzatvorí parkovisko za Podnikateľským inkubátorom

Bez popisu Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Deň bielych ruží reaguje na najväčšiu tragédiu v histórii baníctva na Slovensku.

Handlová 9. augusta (TASR) - Mesto Handlová v sobotu (10. 8.) uzatvorí pre vodičov parkovisko za Podnikateľským inkubátorom na Námestí baníkov. Odstavnú plochu vyhradí pre parkovanie hostí a delegácie mesta počas spomienkového podujatia Deň bielych ruží. Informovala o tom v piatok hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Parkovisko bude uzavreté pre verejnosť od ranných hodín. Vodiči môžu na zaparkovanie svojich vozidiel využiť priľahlé voľné plochy," uviedla Paulínyová.

Deň bielych ruží, ktorý reaguje na najväčšiu tragédiu v histórii baníctva na Slovensku, keď v podzemí handlovskej bane 10. augusta 2009 zahynulo 20 baníkov a banských záchranárov, si v meste v sobotu pripomenú po 15. raz. Spomienkové podujatie sa začne už ráno, obete baní si pripomenie delegácia Hornonitrianskych baní Prievidza spolu so záchranármi položením vencov k Pamätníku obetiam banských nešťastí na hornej Nitre na mestskom cintoríne a neskôr i k pamätníku na Ulici 29. augusta. Na Kostole sv. Kataríny sa o 9.30 h rozozvučia na päť minút zvony, ktoré pripomenú posledné spojenie s baníkmi v podzemí. O 18.00 h sa bude konať stretnutie pri pamätníku na Ulici 29. augusta za účasti ústavných činiteľov, vedenia mesta a ďalších delegácií, členov Handlovského baníckeho spolku a verejnosti.