Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Regióny

Hater začal obstarávať autobusy pre MHD v Handlovej

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Náklady na kúpu dopravných prostriedkov odhadla na viac ako 200.000 eur.

Handlová 1. decembra (TASR) - Handlovská mestská spoločnosť Hater-Handlová plánuje obstarať autobusy na zabezpečenie mestskej hromadnej dopravy (MHD) od budúceho roka. Náklady na kúpu dopravných prostriedkov odhadla na viac ako 200.000 eur. Výzvu na predkladanie ponúk zverejnila vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie.

Hater plánuje zakúpiť dva nové autobusy. Jeden má kapacitu 15 miest na sedenie a 25 na státie. Väčší ma kapacitu 25 miest na sedenie a 28 na státie.

Náklady na obstaranie autobusov odhadla spoločnosť na 202.333,33 eura bez dane z pridanej hodnoty, ako kritérium určila najnižšiu ponúknutú cenu.

Mesto Handlová chce od budúceho roka MHD zabezpečiť vo vlastnej réžii. Prevádzkovať ju má práve spoločnosť Hater Handlová. Cieľom samosprávy je, aby peniaze na MHD ostávali v meste. V posledných rokoch išlo o sumu 230.000 eur ročne.

Zmluva o zabezpečení výkonov vo verejnom záujme končí mestu s dopravcom SAD Prievidza, ktorý MHD zabezpečoval desať rokov, k 31. decembru 2022. Nové riešenie samospráva opiera i o plán dopravnej obslužnosti, ktorý si dala vypracovať v období rokov 2020 a 2021 na Žilinskej univerzite. Mesto na príprave zmeny dopravcu pracovalo počas celého roka. Doterajšie linky MHD chce zachovať na 97 percent, zostávajúce tri percentá sú linky, ktoré neboli dlhodobo vyťažené. Radnica neplánuje meniť ani cenu lístka.