Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 22. september 2024Meniny má Móric
< sekcia Regióny

Hladina Dunaja v Komárne klesá, odstraňovanie škôd potrvá týždne

Na snímke zvýšená hladina Dunaja a policajná páska pri nákupnom centre Eurovea v pondelok 16. septembra 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mesto chránia hrádze, problémom sú však podzemné vody a násypy v záplavovej oblasti a na Alžbetinom ostrove.

Komárno 21. septembra (TASR) - Rieka Dunaj kulminovala v Komárne v piatok (20. 9.) ráno, keď dosiahla výšku 833 centimetrov. Hladina začala klesať, odborníci však očakávajú pomalý pokles. Odstraňovanie škôd a ďalšie súvisiace práce preto môžu trvať niekoľko týždňov, informovala radnica.

Mesto chránia hrádze, problémom sú však podzemné vody a násypy v záplavovej oblasti a na Alžbetinom ostrove. V týchto oblastiach naďalej pomáha mestská polícia rozmiestňovaním vriec.

Nariadením Okresného úradu v Komárne bolo odčerpávanie vnútorných (spodných) vôd zakázané z dôvodu havarijnej situácie odvodňovacieho drénu na Alžbetinom ostrove, ktorý je vo vlastníctve Vodohospodárskej výstavby. Mesto v piatok vyhlásilo mimoriadnu situáciu a tretí stupeň pohotovosti, ktorý umožní odškodnenie obetí záplav.

Kvalita pitnej vody je podľa slov riaditeľa spoločnosti KOMVaK Patrika Rumana dobrá. "Vyskytli sa lokálne problémy, ale tie sú pod kontrolou a boli prijaté potrebné opatrenia," potvrdil magistrát. Kvalitu vody naďalej pravidelne monitoruje aj Úrad verejného zdravotníctva SR.