Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 28. jún 2024Meniny má Beata
< sekcia Regióny

Holandská výtvarníčka vytvorila v Trnave nový mural na stene domu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Grafika v Trnave zobrazuje tri ženy v kruhu.

Trnava 2. júna (TASR) - Stenu panelového domu na Ulici Ludvika van Beethovena v Trnave oživil nový mural. Autorkou originálnej nadrozmernej grafiky je holandská výtvarníčka Judith de Leeuw, známa aj ako JDL, informovala radnica. Tvorba diela jej trvala šesť dní.

Grafika v Trnave zobrazuje tri ženy v kruhu. Prvá je v ňom úplne zatvorená, druhá sa pokúša z kruhu vymaniť a tretej sa podarilo kruh opustiť. "Kým zostávame zatvorení vo svojej bubline, je pre nás ťažké pochopiť a pripustiť iné názory. Len ak sa pokúsime zblížiť s ďalšími ľuďmi, pootvorí sa naša bublina a vznikne priestor, v ktorom dokážeme nájsť porozumenie a zmierenie," vysvetlila odkaz svojho diela autorka.

Judith de Leeuw patrí k najlepším pouličným umelkyniam na svete. Svoje diela vytvorila 29-ročná umelkyňa v 41 krajinách a zúčastnila sa množstva umeleckých projektov po celom svete. V roku 2018 vytvorila osemposchodovú nástennú maľbu zobrazujúcu rapera Winna na známom rotterdamskom námestí Kruisplein. Jej umelecké diela často skúmajú témy sociálnych rozdielov a nerovnosti.