Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

V Hontianskych Tesároch budú návštevníci môcť nahliadnuť do minulosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

.Sabová povedala, že projekt predstavuje prielom v oblasti kultúrneho a historického turizmu v regióne.

Krupina 30. augusta (TASR) - V Hontianskych Tesároch v Krupinskom okrese je nová turistická atrakcia. Návštevníci budú môcť nahliadnuť do minulosti prostredníctvom historickej kresby zaniknutého románskeho Kostola svätého Michala. Umelecký projekt s názvom Okno do minulosti odhalili v piatok, TASR o tom informovala kultúrna referentka obce Katarína Sabová.

Dodala, že kresbu rekonštruovali na základe archeologických a historických výskumov. "Návštevníkom ponúkne možnosť precítiť atmosféru obdobia, keď kostol stál v plnej kráse. Je dôležitou súčasťou histórie našej komunity," objasnila s tým, že počas storočí bol svedkom mnohých historických udalostí a premien. Podľa nej ho prvýkrát spomínajú v súpise pápežských desiatkov z roku 1332. Spomenula, že v písomnej správe z roku 1367 je, že bol zasvätený svätému Michalovi.

Ako ďalej uviedla, podľa starovekej mytológie má každé miesto svojho ducha, ktorý predstavuje znak identity danej lokality. "Tento duch pretrváva a zachováva sa v rôznych historických situáciách, prenášajúc svoju esenciu z jednej doby do druhej," zdôraznila. Doplnila, že Oknom do minulosti budú môcť ľudia tohto ducha zažiť na vlastnej koži a objaviť nový existenčný význam pre dnešnú dobu.

Sabová povedala, že projekt predstavuje prielom v oblasti kultúrneho a historického turizmu v regióne. Zároveň je podľa nej prvou takouto atrakciou v Honte, ktorá je hodná 21. storočia. Okno do minulosti umožní nielen vzdelávať sa o histórii, ale aj prežiť zážitok, ktorý ľudí spojí s predkami a ich príbehmi.

Na projekte spolupracovali odborníci z Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici, ktorých hlavnou úlohou je ochrana pamiatkového fondu Slovenska. Grafickú kresbu spracoval Ján Kolár.