Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

Horskí záchranári mali dve nočné záchranné akcie v Nízkych Tatrách

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zo Širokej doliny kontaktovala Horskú záchrannú službu (HZS) trojčlenná skupinka českých turistiek.

Demänovská Dolina 22. júla (TASR) - Horskí záchranári mali túto noc dve záchranné akcie na severe Nízkych Tatier. Pomáhali dvom skupinkám českých turistov, ktoré požiadali o pomoc v nedeľu (21. 7.) vo večerných hodinách. Informovali o tom na sociálnej sieti.

V prvom prípade zasahovali v teréne pod Sinou, na bočnom hrebeni Nízkych Tatier, kde zablúdila trojčlenná skupinka českých turistov. Starší zo skupiny, 74-ročný turista, bol vyčerpaný a pociťoval nevoľnosti. "Turisti zišli po celodennom výlete z chodníka a dostali sa do úseku, ktorý bol nepriechodný z dôvodu kalamity. Tu začali blúdiť a požiadali o pomoc," priblížili z horskej služby.

Spočiatku zlyhávalo poskytnutie presnej polohy, napokon sa však jednému z turistov podarilo odoslať údaje GPS. Záchranári po príchode zmerali vyčerpanému mužovi vitálne funkcie a transportovali ho na Repiskú, kde ho prevzala posádka rýchlej zdravotnej pomoci.

Zo Širokej doliny kontaktovala Horskú záchrannú službu (HZS) trojčlenná skupinka českých turistiek. Jedna z nich pociťovala pri schádzaní smerom na Lúčky vyčerpanie. Záchranárom opäť pomohla aj presná lokalizácia postihnutých pomocou zaslanej GPS. Turistku vyšetrili a po zostúpení k domu HZS na Lúčkach odišla samostatne v sprievode známych.