Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Regióny

Horskí záchranári prečkali noc s turistami pod vrchom Mlynár

Ilustračná snímka. Foto: hzs.sk

Turista, ktorý nemal dostatočné vybavenie do horolezeckého terénu, sa pri prechode skalnými platňami zrejme pošmykol a spadol asi tri metre.

Vysoké Tatry 24. augusta (TASR) - Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) boli v piatok (23. 8.) večer prostredníctvom tiesňovej linky Poľskej tatranskej horskej služby (TOPR) požiadaní o pomoc pre dvojicu poľských turistov, 52-ročného muža a jeho 20-ročnú dcéru. Pre náročnosť transportu s turistami prečkali noc pod vrchom Mlynár vo Vysokých Tatrách. Ako informuje HZS na svojej webstránke, otec s dcérou pri zostupe v exponovanom teréne v oblasti Mlynárových vidiel k Ťažkému plesu potrebovali pomoc pre pád muža.

Turista, ktorý nemal dostatočné vybavenie do horolezeckého terénu, sa pri prechode skalnými platňami zrejme pošmykol a spadol asi tri metre. Dcéra s ním stratila vizuálny kontakt a bol jej schopný iba odpovedať.

"Do záchrannej akcie vyrazili profesionálni a dobrovoľní horskí záchranári z Vysokých Tatier. Záchranári po príchode k skalnej stene museli do steny naliezť a následne poskytnúť mužovi, ktorý mal povrchové poranenia, zdravotnú starostlivosť. Nakoľko transport muža by bol náročný a jeho zdravotný stav sa podarilo stabilizovať, horskí záchranári s turistami prečkali noc na mieste," uvádza HZS.

Skoro ráno bola o súčinnosť požiadaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) z Popradu. Turisti boli postupne so záchranármi evakuovaní za pomoci palubného navijaka a vysadení v Bielovodskej doline. "Keďže mužove zranenia si nevyžadovali transport do zdravotníckeho zariadenia, pokračovali na vlastnú žiadosť samostatne," dodáva HZS.