Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

Hostovice si pochodom pripomenuli vojakov z prvej svetovej vojny

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Bojová činnosť pri obci Hostovice prebiehala v rokoch 1914 a 1915, najintenzívnejšie boje zasiahli okolie najmä v apríli 1915.

Hostovice 27. júla (TASR) - Padlých vojakov z prvej svetovej vojny si v sobotu pripomenuli nad obcou Hostovice v okrese Snina. Turistický pochod smeroval na miesta, kde prebiehali boje v roku 1915, pri ktorých zahynuli tisícky vojakov. Ako pre TASR uviedol predseda Klubu vojenskej histórie Beskydy Martin Drobňák, turistický pochod sa konal už po deviaty raz pri príležitosti výročia vypuknutia prvej svetovej vojny.

Poslednú júlovú sobotu pravidelne prichádzajú do Hostovíc turisti z blízkeho aj zo širšieho okolia, aby absolvovali peší pochod po stopách bojujúcich vojakov. Tento rok sa na ňom zúčastnilo 40 ľudí zo Slovenska aj z Poľska, ktorí takto získavajú aj detailnejšie informácie o histórii regiónu na severovýchode Slovenska.

"Nultý ročník turistického pochodu na vrch Skory sa uskutočnil v roku 2015. Vtedy vznikla aj idea vybudovať priamo na bojisku zvonicu, ktorá bude pripomínať padlých vojakov. Jej výstavba bola realizovaná v roku 2016 a je spoločnou iniciatívou Klubu vojenskej histórie Beskydy a obce Hostovice," uviedol Drobňák.

Zvonica, vzdialená sedem kilometrov od obce, je dostupná cez značený náučný turistický chodník. Vyvrcholením putovania je pietna spomienka priamo pri zvonici, ktorá sa koná za podpory Ozbrojených síl SR.

Bojová činnosť pri obci Hostovice prebiehala v rokoch 1914 a 1915, najintenzívnejšie boje zasiahli okolie najmä v apríli 1915. Obete krvavých bojov dodnes pripomína niekoľko pamiatok v okolí, napríklad vojnový cintorín v Hostoviciach a v obci Parihuzovce, krypta padlých vojakov a vojnový cintorín v Osadnom.