Dana Nováčiková huby najmenej 30 rokov aj zavára.
Autor TASR
Turčianske Teplice 4. augusta (TASR) – Hubárčenie je celoživotnou záľubou Tepličanky, riaditeľky materskej školy Dany Nováčikovej. Koníček jej priniesol menej príjemné stretnutie s medveďom, ale aj zážitok v podobe hubárskeho "úlovku" začiatkom novembra. Ako pre TASR povedala, huby nielen zbiera, ale aj zavára a pripravuje z nich rôzne druhy jedál.
"Odkedy som sa naučila poriadne chodiť, tak ma k tomu viedli rodičia. Neskutočne milujem chôdzu za hubami. To je turistika, ktorú mám rada. Teším sa na ňu celý rok, teším sa na huby - kedy budú rásť, aké budú rásť, či to budú pôvabnice, ktoré rastú na lúkach... A tak, ako niekto chodí po horách, na bicykli, ja dokážem chodiť kilometre, aby som si nazbierala huby," skonštatovala Nováčiková.
Hubárka z Turčianskych Teplíc podľa vlastných slov najradšej zbiera poriadne dubáky. Ale aj kozáky osikové s červenou hlavičkou: "Sú nádherné," podotkla Nováčiková. "Keď som mala možno 25 rokov a ešte sme nemali fotoaparát, tak som našla jesenných malých hríbov 40. Doteraz ma veľmi mrzí, že som si ich nemohla nafotiť, pretože boli nádherné," pokračovala. Naopak, hríby, ktoré v lokalite Čremošného našli vlani začiatkom novembra, odfotené má.
Medzi obľúbené lokality hubárov v tejto oblasti patrí Horný Turiec, okolie dedín Dubové, Turček, aj Čremošné. "Vídam ľudí, aj kúpeľníkov, chodiť do Rovnej hory. Preto chodievame ďalej, na Dubové." Nováčiková vysvetlila, že sa tu horšie kráča a je tu aj veľa medveďov. V lokalite Dubového stretla aj spomínaného medveďa: "Oberal černice, ja som sa zohla a keď som sa zdvihla, možno 10 – 15 metrov bol povyše. Ale vraj som tak skríkla, na čo sa vôbec nepamätám, že medveď skočil a utekal. Aj ja som utekala a všetko som zahodila," porozprávala Nováčiková.
Pre TASR prezradila aj recepty z húb, napríklad tatarák. "Ten robievam z dubákov, aj kuriatok, ktoré sú lepšie pomleté. Dávam tam aj žĺtok, horčicu, worchester, soľ, korenie - všetko ako do tataráku, ktorý je s mäsom. Len namiesto mäsa dávam huby. Uložím to na hrianku, ktorú opečiem, a je to výborné."
Hubárka tiež zavára všetky druhy hríbov, a to podľa vlastných slov najmenej 30 rokov. "Tak ma to učila moja mama. Zavárali sme všetky druhy osobitne, takže som rada, keď mám v komore kuriatka, pôvabnice, dubáky, suchohríby osobitne. Obvarím si každý druh húb v slanej vode, prepláchnem. Potom si uvarím konzervačný prípravok alebo sladkokyslý nálev, trochu cibuľky a dám to variť spolu s hubami." Ešte horúci pokrm - keď sa varí, dá do malých pohárov, prevráti a zakryje ich a už nesterilizuje. "Robievam to 30 rokov a ešte sa mi nepokazil ani jeden pohár," dodala Nováčiková.
Podotkla, že z hríbov sa robia nielen výborné polievky, ale aj omáčka na špagety: "Na cibuľke popražiť dubáky, dať soľ, korenie, bobkový list, nové korenie, zahustiť to trochou kyslej smotany alebo bielym jogurtom bez múky a dať na špagety – to je úžasné," uzavrela Nováčiková.
"Odkedy som sa naučila poriadne chodiť, tak ma k tomu viedli rodičia. Neskutočne milujem chôdzu za hubami. To je turistika, ktorú mám rada. Teším sa na ňu celý rok, teším sa na huby - kedy budú rásť, aké budú rásť, či to budú pôvabnice, ktoré rastú na lúkach... A tak, ako niekto chodí po horách, na bicykli, ja dokážem chodiť kilometre, aby som si nazbierala huby," skonštatovala Nováčiková.
Hubárka z Turčianskych Teplíc podľa vlastných slov najradšej zbiera poriadne dubáky. Ale aj kozáky osikové s červenou hlavičkou: "Sú nádherné," podotkla Nováčiková. "Keď som mala možno 25 rokov a ešte sme nemali fotoaparát, tak som našla jesenných malých hríbov 40. Doteraz ma veľmi mrzí, že som si ich nemohla nafotiť, pretože boli nádherné," pokračovala. Naopak, hríby, ktoré v lokalite Čremošného našli vlani začiatkom novembra, odfotené má.
Medzi obľúbené lokality hubárov v tejto oblasti patrí Horný Turiec, okolie dedín Dubové, Turček, aj Čremošné. "Vídam ľudí, aj kúpeľníkov, chodiť do Rovnej hory. Preto chodievame ďalej, na Dubové." Nováčiková vysvetlila, že sa tu horšie kráča a je tu aj veľa medveďov. V lokalite Dubového stretla aj spomínaného medveďa: "Oberal černice, ja som sa zohla a keď som sa zdvihla, možno 10 – 15 metrov bol povyše. Ale vraj som tak skríkla, na čo sa vôbec nepamätám, že medveď skočil a utekal. Aj ja som utekala a všetko som zahodila," porozprávala Nováčiková.
Pre TASR prezradila aj recepty z húb, napríklad tatarák. "Ten robievam z dubákov, aj kuriatok, ktoré sú lepšie pomleté. Dávam tam aj žĺtok, horčicu, worchester, soľ, korenie - všetko ako do tataráku, ktorý je s mäsom. Len namiesto mäsa dávam huby. Uložím to na hrianku, ktorú opečiem, a je to výborné."
Hubárka tiež zavára všetky druhy hríbov, a to podľa vlastných slov najmenej 30 rokov. "Tak ma to učila moja mama. Zavárali sme všetky druhy osobitne, takže som rada, keď mám v komore kuriatka, pôvabnice, dubáky, suchohríby osobitne. Obvarím si každý druh húb v slanej vode, prepláchnem. Potom si uvarím konzervačný prípravok alebo sladkokyslý nálev, trochu cibuľky a dám to variť spolu s hubami." Ešte horúci pokrm - keď sa varí, dá do malých pohárov, prevráti a zakryje ich a už nesterilizuje. "Robievam to 30 rokov a ešte sa mi nepokazil ani jeden pohár," dodala Nováčiková.
Podotkla, že z hríbov sa robia nielen výborné polievky, ale aj omáčka na špagety: "Na cibuľke popražiť dubáky, dať soľ, korenie, bobkový list, nové korenie, zahustiť to trochou kyslej smotany alebo bielym jogurtom bez múky a dať na špagety – to je úžasné," uzavrela Nováčiková.