Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Regióny

Na zemetrasením poškodenom kaštieli v Humennom merajú trhliny

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Predbežne predpokladajú, že opravovať budú trhliny, ktoré sú v jednotlivých miestnostiach.

Humenné 21. júna (TASR) - V renesančnom kaštieli, v ktorom sídli Vihorlatské múzeum v Humennom, zisťujú rozsah poškodení na budove spôsobených vlaňajším zemetrasením. Využívajú na to špeciálne merače, ktoré monitorujú ich stav. Ako pre TASR uviedla riaditeľka Vihorlatského múzea Zuzana Koščová, z výsledkov meraní bude vyhotovený statický posudok, na základe ktorého určia rozsah opráv.

Z 90 miestností kaštieľa zemetrasenie poškodilo 45. Najviac poškodené sú priestory na poschodí i juhozápadná veža, kde sú stále expozície. Poškodená je aj fasáda. Múzeum si objednalo odborníkov, ktorí umiestnili na trhliny špeciálne merače. "Pristúpili sme k tomu, aby sme poškodenia zaznamenali komplexne a postavili sa k ochrane pamiatky s najväčšou vážnosťou. Očakávame, že výsledky budú dobré, že budeme mať čo najmenšie pohyby," uviedla Koščová.

Predbežne predpokladajú, že opravovať budú trhliny, ktoré sú v jednotlivých miestnostiach. "Niektoré sa budú musieť opravovať aj reštaurátorsky, niektoré iba remeselnícky. To sú viditeľné veci a teraz uvidíme, čo nám ešte odhalí statický posudok," dodala riaditeľka s tým, že budova je bezpečná aj pre návštevníkov, aj pre zamestnancov a naďalej prebiehajú prehliadky.

Hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová potvrdila, že na základe posudku bude vyhotovený projekt rekonštrukčných prác a opráv s finančným rozpočtom a následne prebehne proces verejného obstarávania na dodávateľa. Časť prostriedkov bude hradená z finančného plnenia poisťovní aj z ďalších dostupných zdrojov. "Konkrétnu finančnú pomoc pri odstraňovaní následkov zemetrasenia v tejto kultúrnej inštitúcii už prisľúbil partnerský región - Podkarpatské vojvodstvo, ktoré koncom februára odsúhlasilo pre PSK na sanáciu škôd po zemetrasení finančné prostriedky vo výške 600.000 zlotých, čo je v prepočte 140.000 eur," dodala s tým, že podstatná časť z tejto sumy bude smerovaná pre Vihorlatské múzeum v Humennom.