Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Regióny

Prebytok Humenného vo výške 2,1 milióna eur pôjde do rezervného fondu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Samospráva vlani na podporu športu poskytla dotácie vo výške takmer 239 000 eur, ďalších viac ako 73 000 eur rozdali komisie pri mestskom zastupiteľstve.

Humenné 19. mája (TASR) – Aj keď mesto Humenné hospodárilo v roku 2020 so schodkom bežného a kapitálového rozpočtu vo výške takmer 470 000 eur, vďaka prebytku finančných operácií je záverečný účet samosprávy v kladných číslach.

Po vylúčení nevyčerpaných účelových finančných prostriedkov poputuje ako prebytok do rezervného fondu mesta viac ako 2,1 milióna eur. Ako tiež vyplýva z dokumentu, ktorým sa v stredu zaoberajú poslanci mestského zastupiteľstva, finančne najnáročnejším projektom mesta bola vlani výstavba zariadenia pre seniorov.

"Oproti rovnakému obdobiu minulého roka boli podielové dane nižšie o 252 541 eur, čo tvorí medziročný pokles o dve percentá," prezentuje záverečný účet mesta za vlaňajší rok jeden z dosahov pandémie nového koronavírusu na mestské financie.

Pôvodná prognóza výpadku na podielových daniach pritom predpovedala rozdiel oproti roku 2019 až vo výške 3,8 milióna eur. Samospráva ako úspešné hodnotí aj naplnenie príjmov z miestnych daní, medziročne ich získala viac o takmer 54 500 eur.

Vďaka zmene všeobecne záväzného nariadenia o poplatkoch za komunálny odpad a drobný stavebný odpad sa tiež mestu zvýšil príjem v tejto oblasti o viac ako 200 000 eur oproti roku 2019.

Kapitálové výdavky mesta za rok 2020 predstavujú sumu viac ako 4,5 milióna eur. Okrem ukončenia projektu výstavby mestského zariadenia pre seniorov v lokalite Dubník za takmer 970.000 eur boli investičnými akciami s rozpočtom nad 0,5 milióna eur aj zníženie energetickej náročnosti budovy materskej školy na Partizánskej ulici (viac ako 630.000 eur) a tiež rekonštrukcia a modernizácia chodníkov a miestnych komunikácií (takmer 617.000 eur). Mesto tiež vlani realizovalo alebo ukončilo projekt výstavby materskej školy v rómskej osade Podskalka, bytového domu s 38 bytovými jednotkami, cyklochodníka pri rieke Laborec, rozšírilo kapacitu miestneho cintorína a rekonštruovalo strechu mestského úradu.

Ako tiež vyplýva zo záverečného účtu mesta, samospráva vlani na podporu športu poskytla dotácie vo výške takmer 239.000 eur, ďalších viac ako 73.000 eur rozdali komisie pri mestskom zastupiteľstve.