Takmer 30 Iňačovských rybníkov ležiacich na ploche 450 hektárov je najväčším chovným strediskom kapra a šťuky na Slovensku.
Autor TASR
,aktualizované Iňačovce 21. októbra (TASR) - Na chovných rybníkoch pri obci Iňačovce v okrese Michalovce je v týchto dňoch čulý pracovný ruch. Prebieha tam tradičný jesenný výlov rýb, ktoré sú určené na vianočný trh.
Takmer 30 Iňačovských rybníkov ležiacich na ploche 450 hektárov je najväčším chovným strediskom kapra a šťuky na Slovensku. Okrem týchto rýb prináša na domáci a zahraničný trh aj tolstolobikov, sumcov, amurov, zubáčov či lieňov.
Medzi Slovákmi je vianočnou rybou číslo jeden stále kapor. "Z našich rybníkov momentálne lovíme trojročného kapra, ktorý váži tri až štyri kilogramy (kg). Po výlove sa ryba triedi podľa veľkosti a následne putuje do sádok, kde sa v čistej vode zbaví pachu a bahna," informuje vedúci strediska rybného hospodárstva pri Iňačovciach, Peter Alexovič.
Dodáva, že ideálna hmotnosť kapra pre konzumáciu je 2,5 až 3 kg, keď je ešte mladý a nemá na sebe veľa tuku. Alexovičovým favoritom je však iná ryba. "Myslím si, že amur je chutnejší."
Iňačovské rybníky vyprodukujú ročne 100 až 120 ton rýb. Na slovenský trh smeruje zhruba 80 percent a na zahraničný zvyšných 20 percent produkcie. Tá je závislá od viacerých faktorov. Na "dozrievanie" ikier šťuky napríklad nepriaznivo vplýva teplá zima, s čím zápasili naposledy aj chovné rybníky pri Iňačovciach.
Chovateľom spôsobuje vrásky na čele ale aj tamojšia populácia kormoránov. "Stretli sme sa s tým, že nám z jedného rybníka vyžrali skoro 15 ton rýb. Je to mimoriadne inteligentný vták, plašenie a strašiaky sú neúčinné," uzavrel Alexovič.
Takmer 30 Iňačovských rybníkov ležiacich na ploche 450 hektárov je najväčším chovným strediskom kapra a šťuky na Slovensku. Okrem týchto rýb prináša na domáci a zahraničný trh aj tolstolobikov, sumcov, amurov, zubáčov či lieňov.
Medzi Slovákmi je vianočnou rybou číslo jeden stále kapor. "Z našich rybníkov momentálne lovíme trojročného kapra, ktorý váži tri až štyri kilogramy (kg). Po výlove sa ryba triedi podľa veľkosti a následne putuje do sádok, kde sa v čistej vode zbaví pachu a bahna," informuje vedúci strediska rybného hospodárstva pri Iňačovciach, Peter Alexovič.
Dodáva, že ideálna hmotnosť kapra pre konzumáciu je 2,5 až 3 kg, keď je ešte mladý a nemá na sebe veľa tuku. Alexovičovým favoritom je však iná ryba. "Myslím si, že amur je chutnejší."
Galéria z lovu vianočných kaprov
Iňačovské rybníky vyprodukujú ročne 100 až 120 ton rýb. Na slovenský trh smeruje zhruba 80 percent a na zahraničný zvyšných 20 percent produkcie. Tá je závislá od viacerých faktorov. Na "dozrievanie" ikier šťuky napríklad nepriaznivo vplýva teplá zima, s čím zápasili naposledy aj chovné rybníky pri Iňačovciach.
Chovateľom spôsobuje vrásky na čele ale aj tamojšia populácia kormoránov. "Stretli sme sa s tým, že nám z jedného rybníka vyžrali skoro 15 ton rýb. Je to mimoriadne inteligentný vták, plašenie a strašiaky sú neúčinné," uzavrel Alexovič.