Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Regióny

Inteligentnú domácu asistentku využíva v Handlovej 18 domácností

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Mesto ponúka svojim občanom aj možnosť, aby sa dohliadajúcou osobou stala polícia, čím je možné zabezpečiť v domácnosti 24-hodinový dohľad aj rýchle kontaktovanie v prípade podozrivého správania.

Handlová 5. augusta (TASR) - Inteligentnú domácu asistentku (IDA) využíva v Handlovej v súčasnosti 18 domácností, jedna ďalšia čaká na inštaláciu zariadenia. Sociálna služba pod záštitou Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) pre osamelo žijúcich seniorov má i mobilnú aplikáciu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Mesto Handlová ponúka svojim občanom aj možnosť, aby sa dohliadajúcou osobou stala mestská polícia (MsP), čím je možné zabezpečiť v domácnosti 24-hodinový dohľad aj rýchle kontaktovanie v prípade podozrivého správania. Zuzana Šaláteková zo sociálneho oddelenia mestského úradu (MsÚ) priblížila, že cieľom IDA je odbremeniť rodinných príslušníkov osamelo žijúcich seniorov a občanom poskytnúť maximálnu podporu. "V prípade vzniku krízovej situácie MsP kontaktuje osobu v domácnosti, či je potrebné privolať jej zdravotnú pomoc. Ide o inovatívnu pomoc prostredníctvom MsP, čím je mesto Handlová špecifické pri poskytovaní tejto sociálnej služby," uviedla Šaláteková.

IDA je služba vhodná pre osamelo žijúcich seniorov, osoby s ťažkým zdravotným postihnutím a osoby s rizikovým ochorením. Samotná služba je momentálne poskytovaná bezplatne, podmienkou jej využitia je zavedený internet v domácnosti. "Prostredníctvom monitorovacích zariadení sú zaznamenávané údaje o pohybe osôb v domácich priestoroch, bytoch či domoch, kde sa bežne pohybujú. Nejde o kamerový ani zvukový záznam, len o monitor samotného pohybu," pripomenula Paulínyová.

Užívatelia, ktorí majú sprístupnenú mobilnú aplikáciu IDA, majú podľa nej neustály prehľad o domácnosti seniora a o jeho pohybe. "Vďaka nastaveniu alarmu, ktorý sa ohlási v rizikovej situácii, sú ihneď upozornení notifikáciou. Aplikácia je dostupná pre mobilné telefóny s operačným systémom Android," doplnila.

Nastavenie služby IDA je možné podľa vlastných preferencií a zaužívaných spôsobov správania sa užívateľov v domácnosti. Dôležitosť si tak vedia všetci nastaviť práve na neštandardné situácie, ktoré potrebujú špeciálnu pozornosť.

"Z doterajších používateľov IDA je podľa štatistických údajov najviac seniorov so zdravotnými ťažkosťami s vysokým tlakom, diabetom a ischemickou chorobou srdca. Práve oni potrebujú rýchlu pomoc pri rizikovej situácii,"
ozrejmila Paulínyová.

Služby IDA je možné využiť do 31. decembra 2028. Svoj záujem o IDA môžu seniori žijúci osamote, ťažko zdravotne postihnutí ľudia či osoby s rizikovým ochorením nahlásiť na sociálne oddelenie MsÚ v Handlovej.