Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 23. október 2024Meniny má Alojzia
< sekcia Regióny

J. Bync: Najväčším problémom kraja je dopravná infraštruktúra

Ilustračná snímka. Foto: TASR Andrej Galica

Rozhovor s Byncom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu Prešovského samosprávneho kraja.

Prešov 22. októbra (TASR) - O post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa uchádza konateľ Ján Bync z Prešova. Kandiduje ako nezávislý. Medzi priority jeho programu patrí podpora cestovného ruchu, malých agropodnikateľov, podnikateľských subjektov či vytvorenie vlastnej agentúry VÚC na podporu čerpania eurofondov a prípravy projektov. Rozhovor s Byncom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na predsedu PSK.





-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post predsedu PSK? Kandidujete ako nezávislý kandidát či s podporou politických strán?-



Moje rozhodnutie kandidovať na funkciu predsedu PSK bolo spontánne a urobil som ho na poslednú chvíľu. Rozhodol som sa tak, pretože som sa už nemohol pozerať na tu netransparentnosť, klientelizmus a korupciu, ktorá na úrade PSK doteraz vládla. Odmietol som podporu politických strán, pretože nechcem byť spútaný a obmedzovaný ideológiami politických strán, príkazmi straníckych šéfov či nezmyselnými dohodami koaličných strán.





-V akom stave sa podľa vás nachádza kraj, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-



Obávam sa, že PSK je v nepriaznivej finančnej kondícii a vnímam ho ako ťažkopádny zastaraný stroj, ktorý potrebuje mnoho energie a mnoho impulzov na to, aby sa rozhýbal a konečne začal slúžiť svojmu účelu. Vedúci úradník samosprávy je nedotknuteľný človek so straníckou knižkou, ktorý má na všetko čas a ak ho náhodou urazíte tým, že sa domáhate svojich práv, tak máte smolu. Vedúce funkcie na úrade samosprávneho kraja sú obsadené straníckymi nominantami podľa koaličných dohôd a nie odborníkmi na jednotlivé oblasti a to je na chode úradu jasne vidieť. Občan už stratil vieru, že sa na tomto úrade dá len tak na počkanie alebo v primeranej dobe niečo vybaviť. Sám mám s tým nepríjemné skúsenosti a aj v tom vidím vážny problém celého úradu.





-Akým problémom kraj čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-



Najväčším problémom nášho kraja je nevyhovujúca dopravná infraštruktúra, nemôžeme očakávať, že sem príde investor, ktorý bude vyrábať priemyselné komponenty a ponúkať nové príležitosti. Z tohto dôvodu hľadajme priemyselné odvetvie, kde by sme obišli všetky nepriaznivé aspekty nášho kraja. Takýmto priemyselným odvetvím by sa mohol stať cestovný ruch, agroturistika, využívanie termálnych a liečivých prameňov. Na európskom pracovnom trhu je momentálne najväčší nedostatok IT odborníkov, to by mohla byť šanca aj pre náš kraj, tento produkt sa nemusí prepravovať po nevyhovujúcich cestných komunikáciách ani po zastaraných železničných tratiach. Potrebujeme však tomuto odvetviu prispôsobiť a racionalizovať školstvo. Toto môžu byť nové príležitosti pre mladú generáciu.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v kraji zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-



Keďže 32 rokov márne čakáme na investora a sme na poslednom mieste zo všetkých krajov v prideľovaní vládnych investícií, je jasné, že v tejto ťažkej dobe energetickej krízy nie je pravdepodobné, že sa niečo radikálne zmení. Musíme rozvíjať to, čo tu máme od Pána Boha a prírodné poklady, ktoré v sebe skrýva Prešovský kraj, musíme ukázať svetu. Podpora cestovného ruchu, dobudovanie infraštruktúry pre skvalitňovanie služieb v cestovnom ruchu tak, aby sme dokázali prilákať a udržať si záujem turistov v atraktívnych turistických strediskách. Z cestovného ruchu sa musí stať priemyselné odvetvie, ktoré priláka turistov a vytvorí nové pracovné príležitosti. V kraji, kde sa za 32 rokov zlikvidoval priemysel a zlá existujúca dopravná infraštruktúra nám jasne naznačuje, že priemyselný rozvoj v blízkej budúcnosti nie je reálny, sa musíme zamerať na to, čo tu máme, a to je pôda a nádherná príroda a množstvo kultúrnych a historických pamiatok. Výraznou podporou malých agropodnikateľov a agroturistiky zabezpečíme rozvoj vidieka a nové príležitosti. Nesmieme zabúdať ani na podporu existujúcich podnikateľských subjektov, ktoré dlhodobo vytvárajú stabilné pracovné príležitosti, pretože už 32 rokov márne čakáme na investorov, ktorí sa záhadne objavujú iba každé štyri roky tesne pred voľbami. Čerpanie eurofondov bolo doteraz v PSK iba pre vyvolených so správnou straníckou knižkou. Platilo heslo, radšej nevyčerpáme, ako by sme z toho nemali nič mať. Úrad VÚC sa uzatvoril do seba, chránil si informácie o možnostiach čerpania eurofondov. Úradník sa stal nedotknuteľný a chránený stranícky kolega župana a občan iba otravujúci jedinec, ktorý niečo chce. Občania Prešovského kraja nemali doposiaľ prístup k informáciám o eurofondoch, nemal im kto poradiť pri spracovaní projektov. Z tohto dôvodu chcem v prípade zvolenia za predsedu PSK vytvoriť vlastnú agentúru VÚC na podporu čerpania eurofondov a prípravy projektov pre všetkých obyvateľov kraja. Výstavba nájomných, takzvaných štartovacích bytov a nové príležitosti a podporné programy pre mladú generáciu musia zamedziť sťahovaniu sa mladej generácie z nášho kraja pre existenčné problémy.





-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-



Kandidujem ako jednotlivec, ako nezávislý kandidát, no vyskladal som si okolo seba tím odborníkov pre každú oblasť činnosti samosprávneho kraja.





Na post predsedu PSK okrem Bynca kandidujú aj Michal Biganič (nezávislý), Ľubomír Goliaš (Hnutie Občan Národ Spravodlivosť), Michal Kaliňák (Hlas-SD, Smer-SD, SNS, Aliancia), Filip Kuffa (Život - národná strana), Milan Majerský (KDH, Sme rodina, SaS, Za ľudí), Milan Mazurek (Republika), Jozef Mihalčin (Srdce - Slovenská národná jednota - strana vlastencov), Patrícia Reváková (Národná koalícia/Nezávislí kandidáti) a Ingrid Tomková (Kotlebovci – ĽSNS).