Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Regióny

J. Džunko: Prioritne budem riešiť zateplenie budov aj nočné parkovanie

Na archívnej snímke kandidát na primátora Košíc Jaroslav Džunko. Foto: TASR - František Iván

Rozhovor s Džunkom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na primátora mesta Košice.

Košice 23. októbra (TASR) - V jesenných komunálnych voľbách sa o post primátora Košíc bude uchádzať aj 71-ročný vynálezca Jaroslav Džunko. Kandiduje za Stranu moderného Slovenska (SMS). Rozhovor s Džunkom je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na primátora mesta Košice.





-Prečo ste sa rozhodli kandidovať na post primátora mesta? Kandidujete ako nezávislý kandidát či s podporou politických strán?-



SMS chce, aby moderné boli aj Košice, preto mňa ako vynálezcu nominovala kandidovať na primátora Košíc, aby som splnil tento zámer. Som kreatívny človek. Študoval som na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach matematiku, fyziku a vedecký odbor chémia a na Vysokej škole poľnohospodárskej v Nitre fytotechniku o pestovaní rastlín a stromov. Teda mám dobré vedomostné základy až do úrovne atómov, molekúl a fyzikálno-chemických zákonov, ako riešiť mnohé technické a ekologické problémy.

Ako vynálezca mám viacero dobrých technických nápadov, ako v Košiciach začať výstavbu svojpomocných obytných domov pre chudobnejšie mladé rodiny, ako zlepšiť nočné parkovanie pri bytovkách výstavbou jednoduchého parkovacieho poschodia nad existujúcimi parkoviskami, ako zlepšiť kvalitu asfaltových ciest a chodníkov, aby sa každý rok netvorili výtlky. Ďalej ako zvýšiť zamestnanosť v meste alebo ako zmierniť dôsledky energetickej krízy a ako postaviť v Košiciach aspoň miniatúrne termálne kúpalisko.

Môžem sa pochváliť, že pred mesiacom mi bol uznaný ďalší patent č. 288977 na "Stavbu cestných tunelov v horninách...". Mám v hlave ešte veľkú zásobu nápadov, ako vyrobiť umelo plyn ako náhradu za ruský či ako vyrábať elektrickú energiu z nevyčerpateľného zdroja.





-V akom stave sa podľa vás nachádza mesto, aké najväčšie pozitíva i negatíva v ňom aktuálne vnímate?-



Hlavný kontrolór mesta varuje, že Košice na budúci rok nebudú schopné splácať úvery, hrozia exekúcie. Najzadlženejším je Dopravný podnik mesta Košice. Na dokončenie Košickej futbalovej arény treba tiež milióny. Košice investovali veľa peňazí do predražených projektov. Príkladov je veľa v programovom rozpočte mesta na rok 2021. Vyberám ich niekoľko, multifunkčná športová plocha - streetball a ľadová plocha (mestský park) za 648.200 eur (ale na výstavbu školskej športovej infraštruktúry na 34 školách sa investovalo iba 1.391.969 eur). Príprava a spracovanie environmentálnych projektov a stratégií za 80.400 eur. Vypracovanie aktualizácie hlukových máp 167.987 eur. Dopravné značenie vrátane parkovísk 1.038.943 eur.





-Akým problémom mesto čelí, aké výzvy ho čakajú a ako na ne chcete reflektovať?-



Problémy v Košiciach rozdeľujem na dve časti: nové, spôsobené energetickou krízou, a staré, pretrvávajúce chronické problémy z minulých volebných období. Napríklad nedostatok parkovacích miest na nočné parkovanie pri bytovkách, každoročne sa objavujúce asfaltové výtlky na cestách a chodníkoch, nedostatok lacných bytov pre mladé rodiny, nedostatok pracovných miest priamo v intraviláne Košíc, nedostavaná Košická futbalová aréna či neexistujúce termálne kúpalisko.

Nové budúce problémy môžu mať Košice v prípade energetickej krízy v zime pri vykurovaní verejných budov, škôl, detských jaslí a sociálnych zariadení.





-Aké sú priority vášho programu, čo chcete v meste zmeniť, akým oblastiam sa prioritne štyri roky venovať, prípadne na čo nadviazať?-





Prioritne sa v Košiciach budem venovať do nástupu zimy zatepleniu verejných budov v správe mesta, škôl a materských škôl. Vonkajšie zateplenie stien a stropov je drahé a bude trvať dlhší čas. Najjednoduchší spôsob, ako znížiť v zime tepelné straty v miestnosti, je utesniť škáry na dverách a oknách. Škáry na dverách a oknách sa dajú spoľahlivo odhaliť, keď vonkajšia teplota klesne k nula stupňov Celzia alebo pod. Vtedy sa zapálenou sviečkou pomaly pohybujeme okolo zárubne dverí alebo rámu okien. Ak je tam škára, prúd chladného vzduchu okamžite vychýli plameň sviečky. Na tomto mieste treba do pozdĺžnej škáry nalepiť utesňovaciu pásku alebo pozdĺžnu škáru možno zalepiť izolepou alebo leukoplastom. Touto jednoduchou metódou si môžu čitatelia zatepliť byty po celom Slovensku.

Na zníženie energetickej závislosti budem presadzovať využívanie slnečnej energie na strechách budov a výstavbu záložnej teplárne na spaľovanie odpadového dreva z košických lesov a parkov.

Prioritne budem riešiť aj problém nočného parkovania pri bytovkách stavbou jednoduchého parkovacieho poschodia nad existujúcimi parkoviskami. Niektoré chodníky sú zbytočne široké, treba ich zúžiť na zákonnú šírku a vedľa upraviť povrch na nové parkovacie miesta, pozdĺžne parkovanie treba upraviť na kolmé alebo šikmé. Na sídliskách je potrebné aj obnoviť parkovacie čiary.

Navrhnem novú technológiu na predĺženie kvality asfaltových ciest a chodníkov. Majitelia garáží a záhradiek v osadách platia zvýšené dane z nehnuteľností. Zaslúžia si, aby im mesto za to pomohlo v terénnych úpravách a asfaltových cestičkách.

Developerské nové byty sú veľmi drahé a mnohé mladé rodiny sa hypotékou zadlžia na celý život. Budem podporovať výstavbu lacnejších svojpomocných obytných bytov, kde sa záujemca o byt bude na jeho výstavbe a dokončení podieľať svojou prácou.

Ako vynálezca mám nápad, ako z plechov U. S. Steel Košice vyrobiť dva nové výrobky a vytvoriť nové pracovné miesta.

Prioritou môjho programu je v Košiciach vybudovať aspoň miniatúrne termálne kúpalisko vo veľkosti aspoň jedného bazéna a taktiež na Jazere v Košiciach rozšíriť plážové miesta. Využiť pritom treba na odstránenie siníc vo vode aj vynález kandidátky na starostku mestskej časti Košice-Nad jazerom Anny Jenčovej.

Na zlepšenie ekológie mesta budem presadzovať vysadiť v meste viac stromov, aby ich tieň ochladzoval asfaltové a betónové plochy, a tým znižoval teplotu takzvaného Kravčíkovho komína v meste.





-Kandidujete ako jednotlivec alebo máte okolo seba tím spolupracovníkov? Prečo tak postupujete?-



Zastávam názor, že vo voľbách by nemali voliť opití ľudia volebným guľášom ani omámení množstvom volebných bilbordov, ale s triezvym rozumom voliť odborníka. Nemám okolo seba tím poradcov, ktorí by si po mojom zvolení za primátora nárokovali na dobre platené miesta. Ako absolvent dvoch univerzít a vynálezca sa cítim ako odborník v oblasti techniky a životného prostredia. Nepotrebujem preto poradcov, ale oponentov mojich nápadov.





Na post primátora Košíc kandidujú okrem Džunka aj 43-ročný starosta Jozef Karabin, 44-ročný výkonný riaditeľ Miloslav Klíma, 36-ročná zamestnankyňa verejnej správy Monika Kováčová, 56-ročný manažér Štefan Lasky (všetci nezávislí), 42-ročný ekonóm Milan Lesňák (Za ľudí), 49-ročný lekár Viliam Novotný (Spolu - občianska demokracia, Demokratická strana, Šanca, ODS - Občianski demokrati Slovenska) a 45-ročný primátor mesta Jaroslav Polaček (KDH, SaS, Sme rodina, NOVA, Aliancia, Strana rómskej koalície, Dobrá voľba a Umiernení, OĽANO).