Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Regióny

Jubilejné 40. preteky Sherpa Rallye najrýchlejšie dokončil Š. Šuster

Na snímke nosičky šliapu do kopca smerom na Zbojnícku chatu počas 40. ročníka pretekov vysokohorských nosičov Sherpa Ralley vo Vysokých Tatrách 19. októbra 2024. Foto: FOTO TASR - Veronika Mihaliková

Vysokohorská trasa vedúca z Hrebienka na Zbojnícku chatu merala 6500 metrov s prevýšením 750 metrov.

Vysoké Tatry 21. októbra (TASR) - Jubilejné preteky Sherpa Rallye dokončil najrýchlejšie Štefan Šuster, ženskú kategóriu ovládla Lenka Hiklová. Cieľom 40. ročníka bola uplynulý víkend Zbojnícka chata vo Vysokých Tatrách v nadmorskej výške 1960 metrov. Organizátor podujatia Miki Knižka informoval, že nosičské osobnosti, ktoré sa významne podieľali na dlhoročnej organizácii pretekov, dostali ešte pred štartom pamätné plakety ako vďaku za ich neoceniteľný prínos k tradícii a ku kvalite tejto jedinečnej vysokohorskej súťaže.

Vysokohorská trasa vedúca z Hrebienka na Zbojnícku chatu merala 6500 metrov s prevýšením 750 metrov. Šuster, vysokohorský nosič zo Zamkovského chaty, zvládol trať so 60-kilogramovým nákladom za takmer 1,5 hodiny. Hiklová si s trasou a 20-kilogramovou záťažou poradila za hodinu a necelých deväť minút. Tohtoročné preteky Sherpa Rallye privítali celkovo 92 horských nosičov a nosičiek.

Korene Sherpa Rallye siahajú až do roku 1985. Preteky, ktoré vznikli na Chate pod Rysmi, pôvodne slúžili ako zábava pre milovníkov hôr. Knižka upozornil, že postupom času sa stali jednými z najprestížnejších pretekov horských nosičov na Slovensku.