Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Regióny

Majerský: Ján Havlík je morálnou posilou občanov Slovenska

Na snímke poslanec Národnej rady SR Milan Majerský (KDH). Foto: TASR Jaroslav Novák

Na priestranstve pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach (okres Senica) sa v sobotu (31. 8.) uskutoční slávnosť blahorečenia Jána Havlíka.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Ján Havlík je morálnou posilou občanov Slovenska. Životný príbeh Havlíka, ktorý bol neprávom väznený a umučený doslova na smrť, je pre nás všetkých veľkou výstrahou, aby sme zápas o svoju slobodu nikdy nevzdali a nikdy nedopustili návrat totality v jej akejkoľvek podobe. Uviedol to predseda opozičného KDH a poslanec Národnej rady SR Milan Majerský v súvislosti s nadchádzajúcou slávnosťou spojenou s vyhlásením Jána Havlíka za blahoslaveného. TASR o tom informovala hovorkyňa KDH Lenka Kovár.

"Kresťanskodemokratické hnutie je postavené na odkaze členov podzemnej cirkvi, ktorých prenasledoval totalitný komunistický režim. Preto sme vždy stáli a budeme stáť na strane slobody, spravodlivosti a demokracie na Slovensku a aj vo svete," deklaroval Majerský.

Na priestranstve pred Bazilikou Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne-Strážach (okres Senica) sa v sobotu (31. 8.) uskutoční slávnosť blahorečenia Jána Havlíka. Organizátori očakávajú účasť niekoľko tisíc veriacich. Naposledy, pred šiestimi rokmi, na Slovensku blahorečili Annu Kolesárovú.

Ján Havlík zomrel v roku 1965 ako 37-ročný na následky mučenia v komunistických väzniciach. Pápež František schválil 14. decembra 2023 dekrét o jeho mučeníctve z nenávisti k viere, čím potvrdil, že bude blahoslavený.