Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Mestskú budovu na Poľnej ulici v Kežmarku obnovia vďaka dotácii

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

V rámci stavebných prác sa ráta so zateplením fasády obvodového plášťa, ako nový zdroj tepla je navrhnuté tepelné čerpadlo a vymení sa tiež zdroj teplej vody.

Kežmarok 16. septembra (TASR) - Mestskú budovu na Poľnej ulici v Kežmarku obnovia vďaka polmiliónovej dotácii z Plánu obnovy a odolnosti SR. Cieľom projektu je zníženie energetickej náročnosti tejto administratívnej budovy. Hovorkyňa mesta Elena Smrigová TASR informovala, že aktuálne prebieha príprava verejného obstarávania na výber zhotoviteľa stavby. Ukončenie procesu samospráva očakáva na jeseň.

"S prácami sa začne po uzatvorení zmluvy s dodávateľom stavebných prác. Predpokladaný termín realizácie výstavby je 12 mesiacov od prevzatia staveniska. Budova je momentálne bez využitia. Po obnove bude slúžiť ako administratívna budova mestskej organizácie, a to Verejnoprospešným službám mesta Kežmarok," uviedla Smrigová.

Zo zmluvy o poskytnutí dotácie vyplýva, že ide o historickú budovu. Cieľom jej obnovy je dosiahnuť energetickú úsporu minimálne 30 percent, predpoklad je na úrovni až 70 percent. Celkové oprávnené výdavky sú pritom viac ako 542.000 eur s DPH.

V rámci stavebných prác sa ráta so zateplením fasády obvodového plášťa, ako nový zdroj tepla je navrhnuté tepelné čerpadlo a vymení sa tiež zdroj teplej vody. Vetrania priestorov zabezpečí rekuperačná jednotka, zmodernizuje sa aj osvetlenie, vymenia sa podlahy, opravia stropy a vnútorné omietky. Ráta sa tiež s dispozičnými zmenami kotolne a sociálnych zariadení. Obnovou prejdú tiež vnútorné rozvody inžinierskych sietí okrem vykurovania a teplej vody.