Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Regióny

Knihy sa dajú požičať aj na netradičných miestach Prešovského kraja

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Knižnica má tiež samostatne existujúcu komunitnú knižnicu v lokalite Podskalka.

Prešov 20. júla (TASR) - Čitatelia v Prešovskom kraji si môžu knižné tituly požičať nielen v objektoch knižníc, ale aj na netradičných miestach, ako je park, vlak, kaštieľ, sídlisko či stanica. Sedem knižníc, ktoré zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK), im stovky kníh sprístupňujú cez putujúce, prenosné knižnice a knihobúdky. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

"Najväčším počtom prenosných knižníc a knižných búdok sa môže pochváliť Vihorlatská knižnica v Humennom. Zriadila dve prenosné knižnice a podieľa sa na napĺňaní a udržiavaní šiestich knihobúdok, ktoré v meste pribudli vďaka spolupráci s OZ HumnoArt a jednému z mestských kníhkupectiev. Nachádzajú sa na pešej zóne a na všetkých mestských sídliskách," uviedla Jeleňová.

Knižnica má tiež samostatne existujúcu komunitnú knižnicu v lokalite Podskalka. Novinkou je koncom júna zriadená putovná knižnica na nádvorí kaštieľa, v ktorom sídli Vihorlatské múzeum. Prístupná je denne počas jeho otváracích hodín, každý utorok v čase medzi 16.00 h a 19.00 h sa presúva do Parku mieru pri kaštieli, kde sa konajú podujatia v rámci projektovej aktivity Humenné, m(i)esto čítania.

"Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove zriadila v spolupráci s Komunitnou nadáciou Bardejov tri malé verejné knihobúdky, a to na Detskom ihrisku Žubrienka v Parku Európy a v Promenádnom parku," povedala Jeleňová.

Knižnicou na stanici sa hrdí Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou. Cestujúci si nimi krátia čas cestovaním vo vlaku, vrátiť ich pritom môžu cestou späť alebo na inej železničnej stanici. Disponuje tiež knihobúdkou na ranči v Zámutove.

V Kostole sv. Štefana Kráľa bola dovolenkárom a návštevníkom k dispozícii Letná knižnica na Domaši. Aktuálne z dôvodu rekonštrukcie kostola po zemetrasení nie je prístupná, ale vranovská knižnica na Domaši pripravuje v auguste Knižničné leto.

Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni otvorila svoju pobočku v jednom z miestnych domovov pre seniorov. Putujúcu knižnicu na železničnej stanici zriadila i Podtatranská knižnica v Poprade. Knižnica Jána Henkela v Levoči má dve knižné búdky. Umiestnené sú pri jednej z kaviarní v meste a v areáli Žabia cesta pri levočskej priehrade. Podduklianska knižnica vo Svidníku, ktorá prevádzkuje pojazdnú knižnicu - bibliobus, zároveň zriadila prenosné knižnice v Dome seniorov Svida a v zariadení pre seniorov Atrium. Pridala k nim aj prenosné knižnice na obecných úradoch v obciach Kružlová a Rovné.