Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Knižnica vecí v pobočke VKJB v Košiciach sa teší záujmu čitateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Knižnica vecí vznikla s podporou participatívneho rozpočtu miestnej mestskej časti.

Košice 1. septembra (TASR) - Súčasťou pobočky Verejnej knižnice Jána Bocatia (VKJB) v Košiciach na Sídlisku KVP je od decembra minulého roka tzv. knižnica vecí. Čitatelia si tam môžu požičať nielen knihy, ale v prípade potreby aj rôzne náradie a ďalšie užitočné veci, ako sú vŕtačka, sušička na ovocie, šijací stroj alebo gril. Podľa zástupkyne riaditeľky knižnice Eriky Palágyiovej sa zavedenie tejto netradičnej služby osvedčilo a je o ňu záujem.

"Ľudia privítali túto knižnicu vecí s nadšením, pričom treba povedať, že išlo o prvú takúto iniciatívu v Košiciach. Predtým tu nič podobné nebolo, okrem nejakých komerčných požičovní. My sme sa snažili priniesť ten koncept tak, aby bol prístupný čo najširšej verejnosti," uviedla pre TASR. Inšpiráciou boli takéto komunitné služby v zahraničí.

Knižnica vecí vznikla s podporou participatívneho rozpočtu miestnej mestskej časti. Výpožičky fungujú na podobnom princípe ako knihy s tým, že požičať si veci môže každý registrovaný dospelý čitateľ. Výpožičná lehota je päť dní s možnosťou prípadného predĺženia.

Pri výbere vhodných vecí si knižnica urobila najprv medzi čitateľmi prieskum. A čo sa zvykne najviac požičiavať? "Už keď sme robili prieskum, tak najväčší záujem bol o príklepovú vŕtačku, keďže to je taká vec, ktorú potrebujete len raz za čas. Rovnako tam nájdete šijací stroj, okrem toho tam máme sezónne veci, napríklad športové náčinie, máme aj prenosný gril, strojček na cestoviny alebo rôzne pomôcky na pečenie, ktoré sú takisto veľmi obľúbené medzi našimi čitateľkami," priblížila Palágyiová. Snahou knižnice je aj ďalej rozširovať túto ponuku.