Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Regióny

Kolobežky sú obľúbené. Ľudia na nich prešli v lete tisíce kilometrov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Ešte pred samotným zavedením systému zdieľaných kolobežiek v Liptovskom Mikuláši predložila radnica prevádzkovateľovi niekoľko požiadaviek.

Liptovský Mikuláš 11. októbra (TASR) - Používatelia zdieľaných kolobežiek najazdili v Liptovskom Mikuláši počas letných prázdnin dokopy takmer 26.000 kilometrov. Po zavedení nových pravidiel sa počet nesprávne zaparkovaných kolobežiek výrazne znížil. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Perďoch Čapčíková.

Zdieľané kolobežky fungujú v meste od júna. Zamestnanci odboru dopravy na mestskom úrade v spolupráci s prevádzkovateľom nastavujú systém tak, aby kolobežky nikoho neobmedzovali. Najnovšie pripravujú zmenu parkovania v mestských častiach. "Rovnako ako v centre mesta budú môcť používatelia kolobežku zaparkovať len na vyhradených stojiskách," priblížila hovorkyňa.

Ešte pred samotným zavedením systému zdieľaných kolobežiek v Liptovskom Mikuláši predložila radnica prevádzkovateľovi niekoľko požiadaviek. Mesto napríklad určilo lokality, v ktorých nie je možný pohyb na nich. Tiež požadovalo reguláciu rýchlosti jazdy alebo parkovanie kolobežiek v centre len na vyhradených stojiskách.

"Pár týždňov po spustení služby sme zaviedli aj ďalšie bezpečnostné pravidlá, ktoré vyplynuli z praxe. Asi najzásadnejším je povinnosť odfotografovať kolobežku po ukončení jazdy, aby sme zabránili ich bezohľadnému ponechávaniu na uliciach. Tiež sme znemožnili ich odstavovanie na celom úseku cyklochodníka, aby nebránili v pohybe ostatým cyklistom," vymenoval vedúci odboru dopravy Gabriel Lengyel.

Priemerná prejdená vzdialenosť na jednu jazdu bola v meste v letných mesiacoch približne dva kilometre. V júli kolobežky využilo takmer 2400 jazdcov, ktorí urobili vyše 6400 jázd. V auguste to bolo 1700 používateľov a približne 6000 jázd. Aj počet kilometrov, ktoré najazdili, bol vyšší v prvom prázdninovom mesiaci. Prevádzkovateľ eviduje 14.150 prejdených kilometrov v júli a 11.685 v auguste.