Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Regióny

Komárno hľadá spôsoby, ako znížiť náklady na odpadové hospodárstvo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V minulom roku vynaložilo mesto na spracovanie 15.283 ton odpadu 2,1 milióna eur.

Komárno 27. júna (TASR) - Mesto Komárno hľadá spôsoby, ako znížiť náklady na odpadové hospodárstvo. Tie tvoria v rozpočte mesta jednu z najväčších položiek, pričom platby obyvateľov pokryjú približne polovicu reálnych výdavkov, informovala radnica.

V minulom roku vynaložilo mesto na spracovanie 15.283 ton odpadu 2,1 milióna eur. Ročný poplatok za zber a likvidáciu komunálneho odpadu predstavoval 32 eur na obyvateľa, skutočné výdavky sa však pohybovali na úrovni 67,20 eura. Menej ako polovicu skutočných výdavkov zaplatili obyvatelia, zvyšok bol pokrytý z rozpočtu mesta, potvrdila samospráva.

V tomto roku sa ročný poplatok za komunálny odpad zvýšil na 39 eur. Zvýšili sa však aj výdavky na odpadové hospodárstvo, takže poplatky obyvateľov naďalej pokryjú ročne polovicu skutočných nákladov, uviedla radnica. V roku 2025 vstúpia do platnosti nové pravidlá a predpisy EÚ o skládkovaní a mesto očakáva prudký nárast výdavkov.

S cieľom znížiť náklady mesta na likvidáciu odpadu vybudovala radnica nový zberný dvor za 350.000 eur. V prevádzke je aj nová kompostáreň v hodnote 1,4 milióna eur. Na zastrešenie a uzamknutie kontajnerových stojísk vynaložila samospráva v posledných rokoch vyše milióna eur zo svojho rozpočtu, v tomto roku to bude 200.000 eur.