Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Regióny

Košické letecké dni ponúkajú vzdušné manévre či pyrotechnické efekty

Košické letisko. Foto: TASR - František Iván

Pre dospelých, deti aj celé rodiny si organizátori pripravili bohatý sprievodný program.

Košice 7. septembra (TASR) - Letecké dni Košického kraja 2024, ktoré sa konajú v sobotu a v nedeľu (8. 9.) na košickom letisku, ponúkajú medzinárodnú leteckú šou. Návštevníci môžu okrem iného vidieť akrobatickú pilotáž, vzdušné manévre či pyrotechnické efekty. Na podujatí sa predstavia prúdoví stíhači, špičkoví akrobati, letecké skupiny a vzdušné sily slovenskej armády.

"Letecké dni Košického kraja sú vždy plné vzrušenia, histórie a adrenalínových zážitkov. Tento rok sa ich jedinečnosť ešte viac prehĺbila, keďže sú jediným veľkým leteckým podujatím na Slovensku. Teší ma, že história tohto podujatia úspešne pokračuje a že letecké dni každý rok prinášajú na nebo nad Košicami obľúbené lietadlá, ako aj premiérové vystúpenia pilotov a akrobatických skupín zo zahraničia," uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Skupina pilotov z Retro Sky Team sa predstaví na lietadlách sfarbených do podoby stíhačov z druhej svetovej vojny, ktoré budú simulovať ostré vzdušné súboje počas útoku na letisko. Špičkovú pilotáž predvedie Jan Sobotka, český majster sveta v akrobacii, na raritnom lietadle Su-29. Rumunské farby budú tento rok zastupovať piloti akrobatickej skupiny Iacarii Acrobati Aerobatic Yakers.

Tohtoročný program bude obohatený napríklad o ukážky práce Policajného zboru, bubnovú show, či možnosť prehliadky monopostu F1. Čo sa týka vrtuľníkov, nebo nad letiskom bude hostiť špičkových akrobatov na moderných strojoch Bolkov Bo-105, ktorí predvedú svoje akrobatické majstrovstvo. Opäť prisľúbila účasť aj česká skupina akrobatických pilotov Red Bull Flying Bulls Aerobatic Team. Zážitok ponúkne podľa organizátorov "jazda" stíhačky MIG-15 i vystúpenie domácej letky napodobňujúcej letecké boje z druhej svetovej vojny v podaní skupiny Retro Sky Team z Košíc.

Pre dospelých, deti aj celé rodiny si organizátori pripravili bohatý sprievodný program.

"Teší ma, že veľké tematické podujatia, ako sú práve aj Letecké dni Košického kraja, majú v našej destinácii vždy výnimočné miesto, pretože dokážu prilákať návštevníkov aj zo vzdialenejších miest nielen zo Slovenska, ale i zo zahraničia. Atraktívnosť pre tisíce divákov podujatiu dodávajú najmä účasti slávnych zahraničných pilotov a prílety legendárnych lietadiel," dodala Lenka Jurková Vargová, výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus.