Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Regióny

Kraj vyhlásil tender na komplexnú rekonštrukciu parku v Stupave

Na snímke slovinský umelec Andrej Tomše počas festivalu nového cirkusu - Cirkulart v záhrade stupavského kaštieľa. Stupava, 29. mája 2022. Foto: TASR - Michal Svítok

Park založil šľachtický rod Pálfiovcov v 18. storočí s prvkami formálnej barokovej záhrady. Neskôr bol prebudovaný do podoby prírodne-krajinárskeho parku.

Bratislava/Stupava 7. septembra (TASR) - Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vyhlásil tender na komplexnú rekonštrukciu Kaštieľskeho parku v Stupave. Predpokladaná hodnota zákazky je takmer 1,5 milióna eur. Vyplýva to z výzvy na predkladanie ponúk, ktorú BSK zverejnil vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Lehota na predkladanie ponúk je do 13. septembra.

"Predmetom zákazky je komplexná revitalizácia Kaštieľskeho parku v Stupave podľa spracovanej projektovej dokumentácie. Súčasťou realizácie je preložka poľnej nespevnenej cesty, ktorá zabezpečuje prístup na okolité polia," uviedol kraj v opise predmetu zákazky. Hotová by mala byť do 18 mesiacov odo dňa začatia stavebných prác v zmysle odsúhlaseného časového harmonogramu.

Obnovu rozčlenili na parkové plochy, vegetačné úpravy, parkový mobiliár i osvetlenie, kamerový systém a architektonické prvky parku. Revitalizácia parku má byť financovaná z Programu cezhraničnej spolupráce Interreg Slovensko - Rakúsko 2021 - 2027.

"Kaštieľsky park v Stupave je jedinečné miesto, v ktorom však už cítiť zub času. Jeho revitalizáciou mu prinavrátime nielen zašlú slávu, ale tiež vytvoríme obyvateľom i návštevníkom funkčný a estetický priestor určený na voľné chvíle," uviedol v minulosti predseda BSK Juraj Droba. Historický charakter parku však má podľa BSK ostať zachovaný.

Park založil šľachtický rod Pálfiovcov v 18. storočí s prvkami formálnej barokovej záhrady. Neskôr bol prebudovaný do podoby prírodne-krajinárskeho parku. Pôvodne bol v parku umiestnený grófsky pivovar, mlyn a niekoľko rybníkov. Súčasťou areálu je aj štvorkrídlová budova kaštieľa s obdĺžnikovým nádvorím, pochádzajúca z 30. rokov 17. storočia.